Films over vrede en vrijheid bij Haagse première UNICEF Kinderrechten Filmfestival

27 mei 2019

Den Haag - Meer dan 400 bovenbouwleerlingen zien woensdag 29 mei hun eigen film voor het eerst op groot scherm in Pathé Buitenhof. De films maakten ze helemaal zelf voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. De zelf bedachte en gemaakte films gaan over leven in vrede en vrijheid. Voor het filmfestival is samengewerkt met het Humanity House. De jury, bestaande uit o.a. Klaasje van K-3 en de 13-jarige kinderminister Mariam Yousfi, kiest de beste film. De winnaar gaat door naar de grote finale in Amsterdam. Wethouder Kavita Parbhudayal opent het festival. 

Het klapbord van het Kinderrechtenfilmfestival

Het thema van het Haagse UNICEF Kinderrechtenfilmfestival was dit jaar Vrede & Recht

Het thema van het Haagse UNICEF Kinderrechtenfilmfestival was dit jaar Vrede & Recht

Dit schooljaar namen leerlingen van basisscholen uit Den Haag en omgeving onder leiding van filmcoaches van Hollywood in de Klas hun eigen kinderrechtenfilm op. Alles deden ze zelf: van script schrijven en attributen uitzoeken tot de rollen verdelen en animaties tekenen. ‘Als basisschoolleerlingen speelfilms maken over kinderrechten worden ze zich beter bewust van hun eigen rechten’, legt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, uit. Het filmeducatieproject is inmiddels uitgegroeid tot het grootste online filmfestival voor Nederlandse basisscholen.  

V-Fonds Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (UKRFF) in De Haag is mede mogelijk gemaakt door het  V-Fonds. Speciaal thema dit jaar is leven in vrede en vrijheid. Voor de Haagse festivaleditie is samengewerkt met het Humanity House. Op een oproepje op het populaire KRFF YouTubekanaal om verhalen over vrede en vrijheid in te sturen, reageerden meer dan 150 kinderen. Het beste verhaal is in het Humanity House verfilmd met een groep jeugdige fans van het YouTubekanaal. Ook is er een film gemaakt naar aanleiding van een gastles van oorlogsveteraan Maaike. Filmcoach Freek Commandeur: ‘Het was indrukwekkend en leerzaam voor de kinderen om de verhalen van Maaike te horen. Daarna hebben de leerlingen haar ervaringen omgezet in een verhaal voor hun film.’  

Kijkcijferkanon Kinderen uit bovenbouwgroepen kunnen aan het UKRFF meedoen door een tekening, verhaal of mini movie over kinderrechten in te sturen. Tot 1 juni gaat er iedere donderdag om 16.00 uur een film live in première op YouTube. Het UKRFF YouTubekanaal is met bijna 90.000 (!) abonnees een heus kijkcijferkanon. De meer dan 600 unieke kinderrechtenfilms zijn bij elkaar al meer dan 80 miljoen keer bekeken. De kinderrechtenfilms van schooljaar 2019-2010 met de meeste kijkminuten en views strijden vrijdag 28 juni om de felbegeerde UNICEF Film Awards in bioscoop Tuschinski in Amsterdam.