UNICEF geeft duizenden terugkerende gezinnen Mozambique gezondheidsboost

17 mei 2019

Maputo – UNICEF heeft afgelopen week honderdduizenden kinderen in Mozambique een gezondheidsboost gegeven. Veel gezinnen gaan zo langzamerhand terug naar hun oorspronkelijke woonplek, of krijgen een nieuwe, veiligere woonplaats. Om hen zo goed mogelijk op weg te helpen kregen zij een levensreddende cocktail van vaccinatie en voedingsstoffen.

Gezinnen keren terug naar huis, met al hun spullen op een kar. De wegen zijn nog modderig.

Gezinnen keren terug naar huis. Dankzij de vaccinaties en extra voedingsstoffen die de kinderen van UNICEF kregen is de kans op ziekten kleiner

Gezinnen keren terug naar huis. Dankzij de vaccinaties en extra voedingsstoffen die de kinderen van UNICEF kregen is de kans op ziekten kleiner

Meer dan 650.000 kinderen zijn gevaccineerd tegen polio, mazelen en rode hond en hebben vitamine A gekregen. 550.000 kinderen kregen ontwormingspillen, zodat ze voedingsstoffen effectiever opnemen. Meer dan 650.000 tienermeiden kregen foliumzuur en extra ijzer. Bijna 700.000 kinderen werden gescreend op ondervoeding. Deze massale operatie is uitgevoerd door UNICEF, samen met de Wereldgezondheidsorganisatie en de Mozambiquaanse overheid in de 21 gebieden die het ergst door orkaan Idai waren getroffen. De actie werd begeleid door extra uitzendingen via lokale radiostations, over het belang van deze diensten.

‘Kinderen onder de vijf jaar en zwangere vrouwen lopen grote gezondheidsrisico’s na deze verschrikkelijke stormen’, zegt Michel Le Pechoux, adjunctdirecteur van UNICEF in Mozambique. ‘De gezondheidsweek is een belangrijke stap om de basis gezondheidszorg weer op niveau te krijgen na de cycloon.’

Steeds meer gemeenschappen keren terug naar hun beschadigde huizen, of krijgen veiligere plekken toegewezen. Basale infrastructuur en diensten moeten uit het niets worden opgebouwd. Veel families zijn alles kwijt. ‘Veel mensen zijn door de cycloon echt alles kwijtgeraakt. We verwachten dat de komende twee jaar steun nodig blijft, voordat gezinnen weer helemaal op eigen benen kunnen staan’, zegt de Nederlandse Edith Morch-Binnema van UNICEF uit Mozambiqu, die deze week even in Nederland is.

In de gebieden die twee weken geleden werden getroffen door cycloon Kenneth werkt UNICEF hard om de verdere verspreiding van gevaarlijke ziekten te voorkomen, zoals cholera. De cycloon veroorzaakte zware schade aan elektriciteitssystemen die cruciaal zijn voor de watervoorziening. De zware regenval heeft vele lokale bronnen besmet.

‘Het voorkomen van de verspreiding van cholera en andere diarree is cruciaal om kinderlevens te redden’, zegt James McQuen Patterson, hoofd gezondheid van UNICEF. ‘Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor deze ziekten. We werken in een race tegen de klok met water- en sanitaire voorzieningen experts.’

Meteen na de cycloon bracht UNICEF veilig drinkwater. Daarna zijn de drinkwatersystemen in de steden gerepareerd, en zijn de lokale bronnen ontsmet. Daarnaast zijn waterzuiveringstabletten uitgedeeld aan 134.000 mensen in de stad Pemba. Via voorlichting krijgen mensen extra informatie over de gevaren van cholera en andere besmettelijke ziekten. Inmiddels zijn al meer dan 250.000 mensen in het door Kenneth getroffen gebied tegen cholera ingeënt.