Nog eens 368.000 kinderen in gevaar na tweede cycloon in Mozambique

30 april 2019

MAPUTO – Door de cycloon Kenneth zijn nog eens 368.000 kinderen in Mozambique afhankelijk geworden van humanitaire hulp om te kunnen overleven. Dat zegt UNICEF, die nu ook noodhulp in het noorden van het land verleent sinds het opnieuw werd getroffen door een zware storm. Afgelopen donderdag kwam de cycloon Kenneth in de Cabo Delgado provincie aan land. De komende dagen zal zware regen aanhouden, zo luidt de voorspelling, met overstromingen en landverschuivingen tot gevolg.

Kenneth verwoesting 300419

De overstromingen zijn zorgwekkend aangezien Kenneth in sommige plaatsen bijna 90 procent van de huizen heeft vernietigd. 'We zien dat de dorpen in de omgeving niet goed voorbereid zijn op zo’n grote storm,' zegt Michel Le Pechoux, UNICEF adjunct-directeur in Mozambique. 'Dit zorgt voor onzekere tijden voor families en de kinderen.' Daarbij is de grond verzadigd door de zware regenval en staat het water in de rivieren tot aan de randen van de oevers. 'Daardoor is de kans groot dat grote stukken land opnieuw zullen overstromen. We doen er alles aan om zo snel mogelijk hulpgoederen naar het gebied te krijgen en de families en kinderen te beschermen,' aldus Le Pechoux.    

Inmiddels zijn geavanceerde teams van UNICEF aangekomen in Cabo Delgado. Zij zijn gespecialiseerd in gezondheid, voeding, bescherming, water en sanitatie. Ook is humanitaire steun in de vorm van hygiënekits en waterzuiveringsmiddelen onderweg om de eerste hulp te kunnen bieden. Het is nog onduidelijk hoe groot de impact van deze ramp is.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Mozambique kort achter elkaar werd getroffen door twee sterke tropische orkanen. Op 14 maart kwam cycloon Idai aan land. De storm veroorzaakte 600 doden en bracht 1.85 miljoen mensen in nood. Cycloon Kenneth volgde precies 6 weken later. Door het enorme verwoestende effect van beide orkanen hebben in totaal 1,4 miljoen kinderen dringend hulp nodig.