Staatssecretaris Harbers wil meer activiteiten voor kinderen in azc's

4 april 2019

VELP – Staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) wil de komende jaren ook op andere locaties activiteiten voor kinderen in asielzoekerscentra realiseren. Hij zei dat gisteren tijdens een bezoek aan het azc Grave waar hij op uitnodiging van de Werkgroep Kind in azc diverse activiteiten bijwoonde. 'Meer kinderactiviteiten staan op mijn wensenlijst,' aldus Harbers.

Kinderen zijn met verf in de weer tijdens de workshop van een Syrische kunstenaar. 

Kinderen zijn met verf in de weer tijdens de workshop van een Syrische kunstenaar. 

Kinderen zijn met verf in de weer tijdens de workshop van een Syrische kunstenaar. 

Helen Schuurmans, voorzitter van de Werkgroep Kind in azc: 'Mooi dat de staatssecretaris laat zien begaan te zijn met deze kinderen. We hopen snel het resultaat hiervan te zien.'  

Harbers bezocht drie verschillende activiteiten in het azc. Zo was er TeamUp (UNICEF, War Child en Save the Children), Time4You (VluchtelingenWerk Nederland) en een kinderworkshop van de Syrische beeldend kunstenaar Mousaa Ramou (Stichting de Vrolijkheid). Het TeamUp-programma helpt gevluchte kinderen met hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Het project Time4You houdt informatiebijeenkomsten voor kinderen. Stichting de Vrolijkheid organiseert culturele activiteiten voor de jeugd en hun ouders. De staatssecretaris deed ook mee aan een rondetafelgesprek over onder meer het belang van kinderactiviteiten en psychosociale hulp. 

Kinderen en jongeren in asielopvang zijn zeer kwetsbaar. Sport, spel en creativiteit zijn dan ook cruciaal voor hun zelfvertrouwen en ontwikkeling. Ze leren hun gevoelens te uiten, hebben contact met leeftijdsgenoten en ontdekken hun talenten. Daarnaast krijgen ze meer grip op hun onzekere situatie door de informatiebijeenkomsten over hun rechten en de asielprocedure.   

In Nederland wonen meer dan 7.000 kinderen in azc's en gezinslocaties voor uitgeprocedeerde gezinnen. Vorig jaar bracht de Werkgroep Kind in azc een kritisch rapport uit over de leefomstandigheden van asielkinderen. Hieruit bleek onder andere weinig afleiding te zijn voor kinderen en jongeren in azc’s, terwijl sporten en spelen noodzakelijk zijn om hun weerbaarheid te vergroten. 

De werkgroep is een samenwerkingsverband tussen UNICEF Nederland, Defence for Children, VluchtelingenWerk Nederland, War Child, Save the Children, Kerk in Actie en Stichting de Vrolijkheid.