Jemen: stijgend aantal doden door ziekten

27 maart 2019

Amman - Het aantal gevallen van cholera in Jemen neemt sterk toe. Sinds begin van jaar zijn al 109.000 patiënten met mogelijke cholera geteld, er stierven al 190 mensen. Bijna een derde van de zieken zijn kinderen onder de vijf jaar. UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie doen er alles aan om de ziekte in te dammen, om het scenario van 2017 te voorkomen, toen de grootste cholera-uitbraak ooit Jemen teisterde.

Door het slecht functionerende waterleidingnetwerk in Jemen halen mensen hun drinkwater met jerrycans in huis

Door het slecht functionerende waterleidingnetwerk in Jemen halen mensen hun drinkwater met jerrycans in huis

Door het slecht functionerende waterleidingnetwerk in Jemen halen mensen hun drinkwater met jerrycans in huis

‘UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie werken hard om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt’, aldus Geert Cappelaere, directeur van UNICEF in het Midden-Oosten. ‘We worden echter geconfronteerd met verschillende uitdagingen, waaronder de intensivering van de gevechten, toegangsbeperkingen en bureaucratische hindernissen om levensreddende benodigdheden en personeel naar Jemen te brengen. Onbeperkte toegang voor hulpverleners is van levensbelang.’

Waterleidingsystemen en rioleringen worden gerepareerd. 413 klinieken zijn opgezet voor behandeling van diarree. 400.000 mensen hebben een vaccinatie tegen cholera gekregen en 600.000 mensen zijn bereikt met voorlichting over preventiemaatregelen die mensen kunnen nemen, zoals aandacht voor hygiëne. Ze krijgen daarvoor zeep en chloor.

Al eerder brak in Jemen een grote cholera-epidemie uit. Twee jaar geleden waren meer dan 1 miljoen gevallen van de gevaarlijke ziekten gerapporteerd, de grootste uitbraak ooit. De voortdurende oorlog vergroot het risico op een nieuwe uitbraak van deze gevaarlijke ziekte: basisvoorzieningen als drinkwatersystemen en riolering zijn ingestort. In de landbouw wordt veelal vervuild water gebruikt en de kans op besmetting van voedsel neemt toe doordat mensen vaak geen elektriciteit hebben om voedsel te koelen. De vroege start van het regenseizoen dit jaar is een extra omstandigheid die een uitbraak van cholera reëel maakt.

Cappelaere: ‘Het is tijd dat de vier jaar durende oorlog tot een einde komt. Anders blijft Jemen vastzitten in een web van ziektes en boosaardigheid en zinkt dieper in eindeloze humanitaire rampen. Met de meest kwetsbaren die de hoogste prijs betalen.’