1 miljoen kinderen getroffen door cycloon Idai

23 maart 2019

BEIRA – Volgens schattingen zijn 1,8 miljoen mensen in Mozambique getroffen door cycloon Idai, onder wie 900.000 kinderen. Veel gebieden zijn echter nog niet onderzocht, dus de vrees is dat de feitelijke aantallen nog veel hoger zijn. ‘We zijn in een race om kinderen in deze ramp te helpen en beschermen’, zei UNICEF-directeur Henrietta Fore vanuit het zwaar getroffen Beira.

Henrietta Fore spreekt met vrouwen die hun huis kwijt zijn door cycloon Idai

Henrietta Fore spreekt met vrouwen die hun huis kwijt zijn door cycloon Idai

Henrietta Fore spreekt met vrouwen die hun huis kwijt zijn door cycloon Idai

‘De situatie zal erger worden voor het beter wordt’, zei Fore. ‘Hulporganisaties kunnen nauwelijks de schaal van de ravage overzien. Hele dorpen zijn ondergedompeld, gebouwen verwoest, scholen en klinieken kapot. Terwijl de reddingsoperaties doorgaan, is het ook van levensbelang dat maatregelen worden getroffen om de verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan, om te voorkomen dat deze ramp uitmondt in een catastrofe.’

UNICEF is bezorgd dat de overstroming, gecombineerd met de overbevolking in de opvangplekken, slechte hygiëne, stilstaand water en vervuild drinkwater alle kansen biedt aan gevaarlijke ziekten als cholera, malaria en diarree.  In Beira zijn tenminste 11.000 huizen verwoest, naast 39 klinieken en 2.600 klaslokalen. Ook is een loods met hulpgoederen, die voorafgaand aan de cycloon waren klaargezet, volledig verwoest door het natuurgeweld.

Henrietta Fore bezocht een school die nu een tijdelijke opvang biedt aan families wier huis is verwoest. ‘We zijn heel bezorgd over de veiligheid van de vrouwen en kinderen, die nog wachten om gered te worden, maar ook voor de gevaren van geweld en misbruik in de volgepakte opvangplekken’, zei Fore. ‘We zijn ook bezorgd om de kinderen die wees zijn geworden door de cycloon, of hun ouders in de chaos zijn kwijtgeraakt.’

‘Voor de kinderen die getroffen zijn door cycloon Idai is het van groot belang dat ze toegang krijgen tot gezondheidszorg, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en onderwijs. Ook is het van belang dat ze herstellen van de trauma’s door de ramp. UNICEF-teams helpen in de drie getroffen landen kinderen om te spelen, herstellen en weer naar school te gaan, maar onze fondsen schieten te kort.’