Konvooien met winterkleding bereiken eerste Syrische gezinnen in berggebieden Libanon

1 december 2018

DEN HAAG, 1 december 2018 – Nu koud en regenachtig weer het Midden-Oosten teistert, is de noodzaak om gezinnen met eerste levensbehoeften te bereiken extra urgent. Deze week bereikten de eerste konvooien met UNICEF Basics afgelegen gebieden in Libanon, waar vele Syrische vluchtelingen hun toevlucht zochten. ‘Er zijn kinderen die zonder hulp noodgedwongen met dunne kleding en slippers door kou weer, modder en plassen moeten lopen. Voor zo’n kind maakt een winterpakket met kleding en laarsjes een enorm verschil’, zegt Suzanne Laszlo van UNICEF Nederland.

Een jongetje van negen heeft net zijn pakket winter basics van UNICEF ontvangen

Een jongetje van negen heeft net zijn pakket winter basics van UNICEF ontvangen

Een jongetje van negen heeft net zijn pakket winter basics van UNICEF ontvangen

UNICEF heeft ruim 45 miljoen euro nodig voor de hulp via winter Basics voor de meest kwetsbare gezinnen in het Midden Oosten. Inmiddels heeft de actie in diverse landen waaronder Nederland al veel steun opgeleverd. Maar er is nog ruim 28 miljoen euro nodig om de 1,3 miljoen kinderen te kunnen helpen die in de regio winterhulp het hardst nodig hebben.

Konvooien in Libanon

Tot begin december rijden in Libanon diverse konvooien om 4772 families met 15.239 kinderen winterkleding te bieden. Deze hulp bereikt kinderen in landelijk gebied waar nauwelijks winkels of voorzieningen zijn. In dit berggebied stierven vorig jaar twee kinderen op de vlucht uit Syrië door onderkoeling. Elders in Libanon helpt UNICEF kinderen in nood door de familie een klein bedrag of tegoedbon te geven waarmee ze zelf winterkleding kunnen kopen. ‘Op deze manier bieden we de meest kwetsbare kinderen warmte voordat de temperatuur verder daalt’, legt Laszlo uit.

Kinderen in de regio zijn kwetsbaar

Deze kinderen zijn slechts een klein onderdeel van de groep kinderen die UNICEF wil bereiken. ‘Jaren van conflict, het op de vlucht zijn en de werkloosheid zorgen dat de financiële reserves van families tot vrijwel niets zijn teruggebracht’, zegt Geert Cappelaere, directeur van UNICEF in de Midden Oosten en Noord-Afrika. ‘Door een gebrek aan gezonde voeding en goede gezondheidszorg, zijn kinderen verzwakt. Ze zijn nu kwetsbaar voor onderkoeling en longontsteking. Zonder bescherming tegen de vrieskou, lopen de levens van deze kinderen gevaar.’

Deze winter wil UNICEF 1,3 miljoen kinderen bereiken die het meest risico lopen door de naderende winter. In landen zoals Syrië, Irak, Jordanië en Libanon worden UNICEF Basics zoals warme kleding, dekens, schoon water, gezondheidszorg en hygiëne kits verspreid of krijgen gezinnen financiële steun via winter cash. Deze winterhulp komt bovenop de reguliere programma’s van UNICEF  op het gebied van gezondheidszorg, voeding, water, sanitair, bescherming en onderwijs. Het doel is om kinderen in de regio warm en gezond en op school te houden tijdens deze winter.

Bijdragen aan deze campagne of meer informatie? Zie unicef.nl/basics

noot voor de redactie

Foto’s van het konvooi in Libanon of andere beelden van winterhulp aan Syrische kinderen zijn beschikbaar voor rechtenvrij gebruik door media met vermelding credits UNICEF