UNICEF Nederland roept premier Rutte op niet te tekenen voor asielopvang die kinderen beschadigt

9 oktober 2018

Dit najaar zullen er naar verwachting beslissingen vallen over het Europese asiel- en opvangbeleid met grote gevolgen voor kinderen op de vlucht. UNICEF Nederland roept staatssecretaris Harbers en premier Mark Rutte vandaag op om niet in te stemmen met de voorstellen als de situatie van kinderen verder verslechtert. De EU wil opvangcentra inrichten aan de randen van de EU en daarbuiten. ‘Als deze plekken niet aan minimale eisen gaan voldoen, dan zullen kwetsbare kinderen extra beschadigd raken’, zegt kinderrechtendeskundige Majorie Kaandorp van UNICEF Nederland.

Kind op de vlucht op weg naar veiligheid. UNICEF Nederland roept Rutte op om de rechten van migranten- en vluchtelingenkinderen te garanderen.

Kind op de vlucht op weg naar veiligheid. UNICEF Nederland roept Rutte op om de rechten van migranten- en vluchtelingenkinderen te garanderen.

Kind op de vlucht op weg naar veiligheid. UNICEF Nederland roept Rutte op om de rechten van migranten- en vluchtelingenkinderen te garanderen.

UNICEF Nederland wijst Kamerleden en beleidsmakers via een publiekscampagne op de risico’s die kinderen door het nieuwe beleid lopen. ‘We hebben zes simpele voorwaarden opgesteld waar een kindvriendelijk Europees asiel- en opvangbeleid aan moet voldoen', legt Kaandorp uit. ‘Onze oproep aan de Nederlandse politiek is om zich in de EU sterk te maken voor deze kinderen.’

Op dit moment is de opvang van vluchtelingen aan de randen van Europa al onder de maat. ‘In bijvoorbeeld Griekenland en Servië zien we schrijnende situaties in de overvolle kampen met gebrek aan de meest basale voorzieningen en veiligheid', zegt Kaandorp. Kinderen lijden het meest onder deze omstandigheden. ‘We moeten absoluut voorkomen dat deze toestanden zich herhalen in de nieuwe opvangcentra.’

Manifest  

Deze week spreken de ministers van Justitie en Binnenlandse zaken over de asielopvang. De regeringsleiders komen op 18 oktober bij elkaar. Tijdens de overleggen deze maand en tijdens vergaderingen in december zullen bewindslieden waaronder premier Rutte knopen doorhakken. UNICEF Nederland vraagt het kabinet om alleen akkoord te gaan onder de volgende voorwaarden:

  • We beschermen kinderen tegen geweld en uitbuiting
  • We zorgen voor onderwijs, een dokter en mentale zorg bij trauma’s
  • We garanderen snelle en rechtvaardige asielprocedures
  • We houden gezinnen bij elkaar
  • We zetten geen kinderen uit als dat onveilig is
  • We sluiten kinderen nooit op

Vandaag roepen we ook het Nederlandse publiek op om dit manifest te ondersteunen door deze oproep te liken en te delen op social media. De Tweede Kamer heeft tijdens een debat aankomende woensdag 10 oktober de kans om deze voorwaarden aan het kabinet mee te geven voordat de EU stappen zet. Publieke steun voor kindvriendelijke opvang is nu cruciaal. Want al moet een kind migreren of vluchten, een kind is een kind.

 Noot voor de redactie:

UNICEF Nederland stuurde een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer met de zorgen over het Europese asielbeleid.

Lees het manifest en meer informatie over de situatie van kinderen op de vlucht en de risico’s die ze lopen.

Kinderrechtendeskundige Majorie Kaandorp is beschikbaar voor interviews