Lied gelanceerd om Syrische en Nederlandse kinderen en ouders dichter bij elkaar te brengen

11 september 2018

In de eerste weken van het nieuwe schooljaar wordt de Nederlandse versie van het lied ‘Hartslag’ gepresenteerd. Dit Syrische lied, waarin kinderen zingen over de hoop voor hun land ondanks de oorlog, werd in een Arabische versie door UNICEF in het Midden-Oosten geproduceerd. ‘We hoorden dit lied tijdens de presentatie van een Syrische moeder voor VluchtelingenWerk. Even leken we door dit lied hun pijn echt te begrijpen. Tranen bij beiden en een muisstille zaal waren het gevolg’, zegt Emily Hoogeslag, die het initiatief nam voor de vertaling. ‘Voor Syrische vluchtelingen is het een bijzonder lied en daarom hebben we ons ingezet voor de Nederlandse versie die vandaag gepresenteerd wordt.’  

Het lied is voor scholen en andere plekken van ontmoeting met Syrische vluchtelingen vanaf vandaag beschikbaar. De initiatiefnemers hopen dat de verhalen van Syrische vluchtelingen zo breder bekend worden.

Muzikant Hans Groen zorgde voor de vertaling en opname van het lied, samen met een groep Nederlandse en Syrische kinderen uit de omgeving van Raalte. Lokale organisaties en de gemeente Raalte droegen bij aan de onkosten.

UNICEF Nederland juicht dit initiatief van harte toe en geeft graag toestemming voor gebruik van het lied. ‘Wij zien dagelijks de vreselijke gevolgen van de oorlog tegen kinderen in Syrië. Deze kinderen leven in het land zelf, in de regio en ook in Nederland. Het is zo belangrijk dat hun stem gehoord wordt en dat mensen in staat zijn elkaars verhaal te horen en te begrijpen. Hopelijk helpt deze Nederlandse versie van dit Syrische lied daarbij’, zegt Gerrit van den Berg van UNICEF Nederland.

  Kinderen op de vlucht

  De kinderrechtenorganisatie vraagt dit najaar op diverse manieren aandacht voor de omstandigheden voor kinderen op de vlucht in Nederland, Europa, in de landen rondom de conflicthaarden en in oorlogslanden als Syrië zelf. 

  • Richting politiek Den Haag vraagt UNICEF Nederland om een kindvriendelijke migratieprocedure.
  • In oktober lanceert UNICEF een les voor basisscholen waarmee kinderen van de groepen zeven en acht meer kunnen leren over de situatie van kinderen op de vlucht. De Nederlandse versie van het lied 'Hartslag' zal daarbij ondersteunend worden aangeboden. 
  • In de winterperiode komt UNICEF Nederland in actie om zo veel mogelijk Syrische vluchtelingen en ontheemden warmte te bieden via kledingpakketten, dekens of winterbijslag waarmee ze noodzakelijke spullen tegen de kou kunnen aanschaffen.

  Liefde voor Syrië

  Inaam Gharib, die met haar man en 3 kinderen Housein, Maria en Abdulla uit Syrië is gevlucht, is de moeder die bij de bijeenkomst vertelde over haar land en welke uitdagingen zij en haar kinderen nu ervaren in Nederland. ‘Toen ik het lied liet horen, snapten mensen onze liefde voor ons land en de hoop voor een betere toekomst’, vertelt ze. Haar uiteindelijke doel is om Syrische vluchtelingen te helpen hun plek te vinden in de Nederlandse samenleving. ‘Ik zie Syrische kinderen worstelen om hun plek te vinden in Nederland. Hopelijk kan dit lied een kleine rol spelen om meer begrip te creëren.’

  De opname wordt ten gehore gebracht op basisschool de Vogelaar te Raalte op 11 september om 11.00 uur en is daarna via UNICEF Nederland beschikbaar voor iedereen die het lied wil gebruiken als manier om het gesprek tussen Syrische vluchtelingen en Nederlanders verder te helpen. Het lied is na de Nederlandse première te downloaden op de website van UNICEF Nederland en te bekijken op YouTube.

  Voor het originele geluidsbestand kunt u contact opnemen met Gerrit van den Berg, persvoorlichter van UNICEF Nederland. (contactgegevens hieronder)

  zingen bij de opnames