In 2017 raakten elk uur ongeveer dertig tieners van 15 tot 18 jaar geïnfecteerd met hiv. Twee derde hiervan zijn meisjes. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat UNICEF vandaag naar buiten brengt.
Moisés Maciel da Silva (19) uit Brazilië weet sinds zijn achttiende dat hij hiv heeft. Nu helpt hij in São Paulo leeftijdgenoten via Young Live Better Knowing, gefinancieerd door UNICEF, de gemeente São Paulo en de hulporganisatie Viração. Dankzij dit project kunnen jongeren informatie krijgen over hiv en aids en zich laten testen op een hiv-infectie.
© UNICEF/Pereira
Moisés Maciel da Silva (19) uit Brazilië weet sinds zijn achttiende dat hij hiv heeft. Nu helpt hij in São Paulo leeftijdgenoten via Young Live Better Knowing, gefinancieerd door UNICEF, de gemeente São Paulo en de hulporganisatie Viração. Dankzij dit project kunnen jongeren informatie krijgen over hiv en aids en zich laten testen op een hiv-infectie.
© UNICEF/Pereira
‘Dit is zowel een gezondheidscrisis als een crisis die gaat over gebrek aan keuzevrijheid’, zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore. ‘In de meeste landen hebben vrouwen en meisjes geen toegang tot voorlichting of hiv-testen en aidsremmers. Bovendien ontbreekt het hen vaak aan de macht om nee te zeggen tegen onveilige seks. hiv gedijt onder de meest kwetsbare en gemarginaliseerde bevolkingsgroepen. Tienermeisjes staan in het middelpunt van deze crisis.’
Het rapport ‘Women: At the heart of the HIV response for children’ biedt ontnuchterende statistieken over de aanhoudende wereldwijde aidsepidemie en de gevolgen daarvan voor de meest kwetsbaren. Vorig jaar stierven 130.000 kinderen en tieners van 19 jaar en jonger aan aids, terwijl 430.000 – bijna vijftig per uur – werden geïnfecteerd.
Dit rapport, gepresenteerd tijdens de Internationale AIDS Conferentie in Amsterdam, stelt dat tieners de dupe zijn van de epidemie. Bovendien slaagt de wereld er niet in om hen op de juiste manier te bereiken waardoor de vooruitgang, die de laatste twee decennia is bereikt bij het aanpakken van de aidsepidemie, vertraagt.
Mabel van Oranje schrijft in een essay in het rapport: ‘Onder meer door de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen worden tienermeisjes disproportioneel getroffen door de aidsepidemie.’
Het rapport toont het volgende aan:
'We moeten meisjes en vrouwen voldoende economisch versterken, zodat ze zich niet hoeven te wenden tot sekswerk. We moeten ervoor zorgen dat ze de juiste informatie hebben over hoe hiv wordt overgedragen en hoe ze zichzelf kunnen beschermen', zegt UNICEF-ambassadeur Angelique Kidjo in een essay dat in het rapport wordt gepubliceerd. 'En natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat ze toegang hebben tot alle medische hulp en aidsremmers die ze nodig hebben om gezond te blijven. Bovenal moeten we de emancipatie van meisjes en vrouwen bevorderen en hen weerbaarder maken - onderwijs is vaak de beste manier om dat te bereiken.'
Om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan, lanceerde UNICEF - in nauwe samenwerking met UNAIDS en andere partners - een aantal initiatieven, waaronder:
Deze initiatieven, en andere grootschalige wereldwijde programma’s, hebben volgens het rapport geleid tot aanzienlijk succes bij het voorkomen van de overdracht van hiv van moeder op kind. Het aantal nieuwe infecties bij jonge kinderen van 0 tot 4 jaar is tussen 2010 en 2017 met een derde afgenomen. Nu hebben vier op de vijf zwangere vrouwen die leven met hiv toegang tot aidsremmers, waardoor ze zelf gezond blijven en het virus niet overdragen aan hun baby.
In de regio zuidelijk Afrika bijvoorbeeld, hebben het epicentrum van de aidscrisis, Botswana en Zuid-Afrika, nu een overdracht van slechts vijf procent van moeder op kind en heeft meer dan 90 procent van de vrouwen met hiv effectieve hiv-behandelingsregimes. Bijna 100 procent van de zwangere vrouwen in Zimbabwe, Malawi en Zambia kennen hun hiv-status.
‘Vrouwen zijn het meest getroffen door deze epidemie - zowel wat betreft het aantal infecties als het feit dat zij de belangrijkste verzorgers zijn voor mensen met de ziekte. Ze zouden in de frontlinie van de strijd tegen de epidemie moeten blijven', zei Fore. ‘Het gevecht is nog lang niet afgelopen.’
Foto en videomateriaal is beschikbaar via: https://weshare.unicef.org/Package/2AMZIFV2Q0L7