UNICEF geeft Congolezen levensreddende ebolavoorlichting

7 juni 2018

KINSHASA – Sinds de start van de ebola-uitbraak in DR Congo hebben voorlichters van UNICEF meer dan 300.000 mensen levensreddende informatie over ebola verstrekt. Zoals hoe ze contact met het dodelijke virus moeten voorkomen en hoe belangrijk hygiëne is. De informatie wordt verspreid via gemeenschapsleiders, kerken en massamedia. Cruciale personen, zoals taxichauffeurs, worden persoonlijk opgezocht en geïnformeerd.  

Handen wassen congo ebola

'Informatie verspreiden en mensen mobiliseren zijn van levensbelang om ebola tegen te houden', aldus Gianfranco Rotigliano, directeur van UNICEF in DR Congo, die ook verantwoordelijk was voor de hulp van UNICEF tijdens de ebola-utibraak in West Afrika drie jaar geleden. Hij is verantwoordelijk voor de coördinatie van de hulpverlening en is veel in het getroffen gebied.

Om het virus tegen te houden, werkt UNICEF met meer dan 2500 leraren en 53.000 scholieren om bewustzijn over de ziekte te vergroten en beschermende maatregelen te internaliseren. Dertig jongeren zijn getraind om de levensreddende hygiënemaatregelen onder hun leeftijdsgenoten te verspreiden.

Er zijn inmiddels 1100 mensen gevaccineerd: merendeel gezondheidswerkers en mensen die in contact zijn geweest met besmette mensen. De ziekte is gesignaleerd in Wangata, Mbandaka en in Bikoro en Iboko.

Op 49 plekken - havens, markten, kantoren - zijn handenwasfaciliteiten ingericht en zijn laser thermometers beschikbaar. 181 gezondheidswerkers zijn door UNICEF voorbereid op het steunen van getroffen families.