UNICEF: 'Stop aanvallen op kinderen'

15 mei 2018

GENEVE – 'Van de Centraal-Afrikaanse Republiek tot Zuid-Soedan, en van Syrië tot Afghanistan: aanvallen op kinderen in conflictgebieden zijn onverminderd doorgegaan in de eerste vier maanden van dit jaar.' Dat zegt UNICEF-directeur Henrietta Fore vandaag. 'Zonder verantwoording af te leggen blijven strijdende partijen op een schaamteloze manier een van de meest basale regels in oorlog negeren: de bescherming van kinderen.'

'Geen enkele methode in oorlogsvoering wordt geschuwd, hoe dodelijk voor kinderen ook. Lukrake aanvallen op scholen en ziekenhuizen, ontvoeringen, de rekrutering van kindsoldaten, belegering, mishandeling in detentie of het ontzeggen van humanitaire hulp zijn aan de orde van de dag.'

'Zo zijn volgens berichten in Jemen als gevolg van het conflict meer dan 220 kinderen gedood en meer dan 330 kinderen gewond geraakt sinds het begin van dit jaar. Bijna 4,3 miljoen kinderen lopen nu het risico op uithongering, een toename van 24 procent ten opzichte van 2017. Een acute uitbraak van diarree en cholera doodde vorig jaar al meer dan vierhonderd kinderen. Deze ziekten bedreigen nog meer kinderlevens nu het regenseizoen voor de deur staat en de hygiëne verslechtert.'

Belegerde gebieden

'In Syrië blijft vrede ver uit zicht. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn al meer dan zeventig aanvallen op ziekenhuizen en andere gezondheidsfaciliteiten gemeld. Hiermee wordt kinderen en families toegang tot essentiële medische hulp ontzegd. Meer dan driehonderd onderwijsvoorzieningen zijn sinds het begin van het conflict aangevallen. Een geschatte 5,3 miljoen kinderen is op de vlucht geslagen, terwijl bijna 850.000 kinderen nog steeds leven in belegerde of moeilijk te bereiken gebieden.'

'In Bangladesh hebben meer dan 400.000 Rohingya-vluchtelingenkinderen, die de recente wreedheden in Myanmar hebben overleefd, humanitaire hulp nodig. Met het naderende moessonseizoen zijn de risico’s op cholera en andere water gerelateerde ziektes groter dan ooit.'

Kindsoldaten

'In Zuid-Soedan hebben minstens 2,6 miljoen kinderen huis en haard moeten verlaten. Meer dan een miljoen kinderen zijn acuut ondervoed, waarvan 250.000 ernstig. Hoewel dit jaar bijna zeshonderd kindsoldaten zijn vrijgelaten, dienen ongeveer 19.000 kinderen nog steeds als soldaten, boodschappers, dragers en zelfs seksslaven voor gewapende groeperingen.'

'In Afghanistan zijn als gevolg van het conflict meer dan 150 kinderen gedood en minstens vierhonderd kinderen gewond geraakt in de eerste drie maanden van dit jaar.'

'In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn door het opgelaaide geweld van de afgelopen maanden bijna 29.000 kinderen op de vlucht geslagen. Hiermee is het totaal aantal ontheemde kinderen toegenomen tot bijna 360.000. Meer dan twee op de vijf kinderen zijn chronisch ondervoed en een derde van de kinderen in de schoolgaande leeftijd gaat niet naar school.'

'In al deze en vele andere landen, zetten UNICEF en partners alles op alles om het lijden van de meest kwetsbare kinderen te verlichten; kinderen die zijn gescheiden van hun families, doodsbang en alleen, die ziek worden in de dichtbevolkte vluchtelingenkampen, die op de vlucht zijn in onverbiddelijke regen- en droogteseizoenen, en die honger lijden.'

'Ondanks tekorten in financiering zijn we vastberaden en toegewijd om de meest kwetsbaren te helpen. We vaccineren kinderen, behandelen hen voor ondervoeding, sturen hen naar school, zorgen voor bescherming en proberen hen in hun basisbehoeften te voorzien.'

Bescherm kinderen

'Humanitaire hulp alleen is niet genoeg. Kinderen hebben te allen tijde vrede en bescherming nodig. De regels in oorlog verbieden het onrechtmatig gerichte geweld op burgers, aanvallen op scholen en ziekenhuizen, de rekrutering en onrechtmatige detentie van kinderen, en de ontzegging van humanitaire hulp. Als er conflicten uitbreken moeten deze regels worden gerespecteerd. En zij die ze breken moeten ter verantwoording worden geroepen. Genoeg is genoeg. Stop aanvallen op kinderen.'

Noot voor de redactie:

Foto- en videomateriaal uit diverse crisislanden is beschikbaar via https://weshare.unicef.org/Package/2AM4080FDL1J

Nederlandse woordvoerders in Nederland en in diverse crisislanden zijn bereikbaar via UNICEF Nederland.