UNICEF Nederland deed in 2017 veel om kinderrechten te waarborgen

19 april 2018

In 2017 kon UNICEF Nederland 51 miljoen euro besteden aan hulp voor kwetsbare kinderen in de wereld, mede dankzij onze 349.000 donateurs. De kosten voor fondsenwerving bleven met 18 procent ruim onder onze kostennorm van 20 procent. Dat blijkt uit het jaarverslag van UNICEF Nederland over 2017, te lezen via www.unicef.nl/jaarverslag.

Cover jv 3527 y66a5276 (c)unicef gb schermbrucker 16 3527

Dankzij onze bijdrage kon UNICEF miljoenen kinderen hulp bieden. Bijvoorbeeld met de ruim 37.000 dozen noodvoedsel voor ondervoede kinderen in Afrika en Jemen. Onze noodhulpexperts bezochten door orkaan Irma getroffen scholen op Sint Maarten om hulp te organiseren, en 700.000 jongeren in Nederland kregen informatie over kinderrechten. ‘We hebben veel bereikt voor kinderen’, aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, ‘en dat is hard nodig. Als ik denk aan kwetsbare kinderen in conflictgebieden, aan kinderen die honger lijden en aan kinderen die niet naar school kunnen, dan voel ik de grote noodzaak van het werk van UNICEF.’

UNICEF vroeg in 2017 met lobby en publiciteit aandacht voor de moeilijke situatie van kinderen op de vlucht. Er is geld ingezameld voor winterkleren voor Syrische vluchtelingkinderen, en onder meer voor onderwijs aan achtergestelde kinderen in Mali en Mozambique. Dankzij een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij konden kindsoldaten in de Centraal Afrikaanse Republiek een nieuwe toekomst tegemoet zien.

De totale opbrengsten van UNICEF Nederland kwamen in 2017 uit op 69 miljoen euro – evenveel als in 2016 en zoals beoogd. Fondsenwerving leverde 48 miljoen euro op (iets minder dan in 2016), waarvan 43 miljoen euro van donateurs. De overige 5 miljoen euro kwamen uit partnerschappen met bedrijven. Naast een extra bijdrage kreeg UNICEF van de Nationale Postcode Loterij de jaarlijkse donatie van 13,5 miljoen euro voor het wereldwijde werk.

In Nederland gaven we jongeren een stem, door het organiseren van een verkiezingsdebat en door Kleine Prinsjesdag, waar scholieren debatteerden met Kamerleden. Ook de scholieren uit het Jongerenpanel konden hun stem laten horen, in het bijzonder tijdens de vorig jaar voor het eerst georganiseerde World Children’s Day op 20 november. Daarnaast werkte UNICEF in Caribisch Nederland voor het verbeteren van kinderrechten. Ook financiert UNICEF Nederland advies en onderzoek gericht op versterking van kinderrechten in Nederland.