Drie jaar conflict Jemen: verwoestend voor 11,3 miljoen kinderen

26 maart 2018

Het conflict in Jemen, vandaag precies drie jaar geleden, heeft een verwoestende uitwerking op de kinderen in het land. Bijna 2 miljoen kinderen zijn ondervoed, waarvan 400.000 levensbedreigend. In totaal hebben 11,3 miljoen kinderen dringend humanitaire hulp nodig. ‘Kinderen betalen met hun leven voor drie jaar conflict’, zegt de Nederlandse Marije Broekhuijsen van UNICEF in Jemen.

Het gebrek aan schoon drinkwater in Jemen is levensbedreigend. Ook het geweld eist zijn tol. Alleen al in 2017 raakten elke dag weer minstens vijf kinderen ernstig gewond of werden gedood. In 2017 hebben dodelijke uitbraken van cholera en difterie hun tol geëist.

Marije Broekhuijsen is hoofdverantwoordelijke voor water en sanitaire voorzieningen in Jemen. Door onderhandelingen met alle partijen zorgt zij voor zo veel mogelijk veilig drinkwater en voor de aanleg van sanitaire voorzieningen. Het is slopend werk, vertelt Broekhuijsen, die heen en weer pendelt tussen San’aa en Amman en lange dagen maakt. ‘We weten hoe we de ziekte moeten voorkomen: door vaccinaties en door voldoende voorzieningen. De oorlogssituatie in Jemen maakt het ongelofelijk moeilijk om alle kinderen te bereiken. We doen ons uiterste best.’

De cholera epidemie is op enigszins ingeperkt, mede dankzij de inspanningen van UNICEF. Maar de ziekte komt zonder twijfel terug: binnen een paar weken gaat het regenseizoen in, waardoor vele kinderen opnieuw besmet zullen worden.

Een signaal van de moeilijke situatie in Jemen is het aantal kindhuwelijken, dat in Jemen de laatste jaren sterk toeneemt. Ouders kiezen er steeds vaker voor om hun dochters op jonge leeftijd uit te huwelijken, zodat ze een mond minder hoeven te voeden. Op dit moment trouwt 75 procent van alle vrouwen in Jemen voor hun achttiende.