UNICEF: Wereld laat pasgeboren baby’s in de steek

20 februari 2018

Baby’s, geboren op de beste plaatsen, hebben tot 50 keer minder kans om te sterven in hun eerste levensmaand  

NEW YORK, 20 februari 2018 – Het aantal sterfgevallen van pasgeboren baby's blijft verontrustend hoog, vooral in de armste landen ter wereld. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat UNICEF vandaag uitbrengt. Baby's geboren in Japan, IJsland en Singapore hebben de beste overlevingskansen, terwijl pasgeborenen in Pakistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan de slechtste kansen hebben.

‘Hoewel we in de laatste 25 jaar het aantal sterfgevallen van kinderen onder de vijf jaar hebben weten te halveren, hebben we geen vergelijkbare vooruitgang geboekt bij het terugdringen van sterfgevallen onder kinderen jonger dan een maand, zegt UNICEF directeur Henrietta H. Fore. ‘De meerderheid van deze sterfgevallen is echter te voorkomen en dus laten we de armste baby’s in de steek’.

In lage-inkomstenlanden sterven gemiddeld 27 van de 1.000 pasgeborenen. In landen met een hoog inkomen zijn dat 3 sterfgevallen per 1.000 geboorten, aldus het rapport. Pasgeborenen in de meest risicovolle plekken om te bevallen hebben tot 50 keer meer kans om te sterven dan die in de veiligste plaatsen.

Het rapport meldt ook dat 8 van de 10 gevaarlijkste plaatsen om geboren te worden zich in Sub-Sahara Afrika bevinden. Hier hebben zwangere vrouwen veel minder kans om hulp te ontvangen tijdens de bevalling als gevolg van armoede, conflicten en zwakke overheden. Als elk land in 2030 zijn sterftecijfers onder pasgeborenen op het niveau van hoge-inkomenslanden krijgt, kunnen 16 miljoen kinderlevens gered worden. 

Ongelijke kansen op leven
Hoogste sterftecijfer pasgeborenenLaagste sterftecijfer pasgeborenen
1. Pakistan: 1 op 221. Japan: 1 op 1111
2. Centraal-Afrikaanse Republiek:      1 op 242. IJsland: 1 op 1000
3. Afghanistan: 1 op 253. Singapore: 1 op 909
4. Somalie: 1 op 264. Finland: 1 op 833
5. Lesotho: 1 op 265. Estland: 1 op 769
6. Guinee-Bissau: 1 op 265. Slovenie: 1 op 769
7. Zuid-Soedan: 1 op 267. Cyprus: 1 op 714
8. Ivoorkust: 1 op 278. Wit-Rusland: 1 op 667
9. Mali: 1 op 288. Luxemburg: 1 op 667
10. Tsjaad: 1 op 288. Noorwegen: 1 op 667
8. Republiek Korea: 1 op 667

 Opmerking: sterftecijfers bij pasgeborenen zijn schattingen. De tabel is gebaseerd op de gemiddelde schattingen van neonatale sterftecijfers (pasgeboren sterfgevallen per 1000 levendgeborenen). Ze houden geen rekening met onzekerheden en ranglijsten kan daarom wijzigen. Ranglijsten sluiten landen uit met minder dan 1.000 levendgeborenen of minder dan een bevolking van 90.000. Klik hier voor de volledige ranglijst van alle landen.

Complicaties bij geboorte

Meer dan 80 procent van de sterfgevallen onder pasgeborenen is te wijten aan vroeggeboorte, complicaties tijdens de geboorte of infecties zoals longontsteking en sepsis, aldus het rapport. Deze sterfgevallen kunnen worden voorkomen met toegang tot goed opgeleide verloskundigen, naast simpele en effectieve oplossingen zoals schoon water, ontsmettingsmiddelen, borstvoeding binnen het eerste uur, huid-op-huid contact en goede voeding.

Een tekort aan goed opgeleide gezondheidswerkers en verloskundigen betekent echter dat duizenden kinderen niet de levensreddende ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om te overleven. Terwijl er in Noorwegen bijvoorbeeld 218 artsen, verpleegsters en verloskundigen zijn per 10.000 inwoners, is die verhouding 1 per 10.000 in Somalië.

 Deze maand lanceert UNICEF “Every Child ALIVE”, een wereldwijde campagne om oplossingen te vragen voor en te leveren aan de pasgeborenen ter wereld. UNICEF Nederland zal later dit jaar in actie komen om vanuit ons land de hulp aan de allerjongsten wereldwijd te ondersteunen.

Via de campagne doet UNICEF een dringend beroep op overheden, zorgverleners, donoren, de privésector, families en bedrijven om elk kind in leven te houden door:

  • Het werven, trainen en behouden van voldoende artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen met expertise in de zorg voor moeders en pasgeborenen;
  • Het garanderen van schone, functionele gezondheidsfaciliteiten uitgerust met water, zeep en elektriciteit, binnen het bereik van elke moeder en baby;
  • Het een prioriteit te maken om elke moeder en baby te voorzien van de levensreddende medicijnen en apparatuur die nodig zijn voor een gezonde start in het leven; en
  • Pubermeisjes weerbaar te maken waardoor moeders en gezinnen beter in staat zijn om kwaliteitszorg te vragen en te ontvangen.

‘Elk jaar overleven 2,6 miljoen pasgeboren baby's over de hele wereld hun eerste levensmaand niet. Eén miljoen van hen sterft op hun geboortedag,’ zegt Fore. ’We weten dat we de overgrote meerderheid van deze baby's kunnen redden met betaalbare, hoogwaardige gezondheidszorgoplossingen voor elke moeder en elke pasgeborene. Slechts een paar kleine stappen van ons allemaal kunnen helpen de eerste kleine stapjes van elk van deze jonge levens te verzekeren.’

NOOT AAN DE REDACTIE

Download het rapport hier: Every Child Alive report_FINAL.pdf

Download foto's en filmpjes hier.

Voor het overzicht van alle landen klik hier

Het volledige rapport is als bijlage toegevoegd.