Is de wereld gevoelloos voor het doden van kinderen?

26 januari 2018

Statement door Fran Equiza, UNICEF directeur in Syrië    

'De grimmige cijfers van kinderen die in Syrië zijn gedood in de afgelopen twee weken zijn dagelijks toegenomen naarmate het geweld escaleert in verschillende gebieden in het land.'

'UNICEF ontvangt alarmerende berichten over ten minste elf kinderen die zijn gedood en nog veel meer gewonden bij aanhoudend geweld in het district Afrin in het noordwesten van Syrië. In het naburige Idlib zouden ten minste negen kinderen naar verluidt de afgelopen week alleen al zijn gedood bij aanvallen op de steden Saraqab en Khan Shaykhoun. In Damascus werden drie kinderen gedood tijdens een aanslag in de wijk Bab Touma in de oude stad. Volgens berichten is de aanval op 22 januari, de zwaarste op Damascus in weken, die zich voor deed toen kinderen van school gingen.

In Afrin vluchten families naar andere gebieden in het district, op zoek naar bescherming in kampen die al vol zitten met meer dan 125.000 voorheen gevluchte mensen. Ze leven in schrikbarende moeilijke omstandigheden en zijn blootgesteld aan het barre winterweer. Mensen die het gebied proberen te ontvluchten op zoek naar veiligheid, worden verhinderd om Afrin te verlaten. Het geweld is zo intens dat gezinnen beperkt zijn tot de kelders van hun gebouwen. De meeste winkels zijn gesloten en door UNICEF ondersteunde kinderbeschermingsdiensten, waaronder een kindvriendelijke ruimte en psychosociale ondersteuningsactiviteiten, moesten worden opgeschort.  

Oorlogen hebben wetten en deze wetten worden elke dag verbroken in Syrië. UNICEF herinnert nogmaals alle partijen in het conflict om zich aan hun verplichtingen om kinderen te allen tijde te beschermen. Ook roept UNICEF op om een veilige doorgang te bieden aan alle mensen die het gebied willen verlaten.

Bijna zeven jaar na het conflict blijven kinderen het hardst getroffen door ongekende vernietiging, verplaatsing en dood. Ze hebben levens, huizen en hun jeugd verloren. Genoeg is genoeg'