Nederland komt in actie voor Syrische kinderen in de kou: tussenstand 850.000 euro gedoneerd

29 december 2017

Deze maand steunen vele Nederlanders de actie voor Syrische kinderen.  Tot de kerst is via diverse acties en online 850.000 euro gedoneerd. De eerste hulp dankzij deze donaties is inmiddels uitgedeeld. ‘Kinderen leven in schrijnende omstandigheden waar een klein beetje hulp een wereld van verschil maakt’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. ‘Mijn collega uit Libanon vertelde over de blijdschap van een meisje dat een kledingpakket kreeg met nieuwe laarsjes. Ze deed gelijk haar slippers uit en ging spelen in de sneeuw.’ De winterhulp geeft direct hoop aan deze kinderen, maar door geldgebrek kunnen nog niet alle kinderen geholpen worden. ‘Daarom roep ik vandaag op om het nieuwe jaar solidair te beginnen en te geven voor een kind in de kou!’, zegt Laszlo.

De acties in het land zijn zeer uiteenlopend. Zo verbindt artiest Guus Meeuwis zich op een bijzondere manier aan de campagne. Tijdens de concerten ‘Groots met een zachte G - De Wintereditie in de Ziggo Dome’, bracht Guus de dekenactie onder de aandacht tijdens zijn show en konden bezoekers een muts kopen waarvan de opbrengst naar Syrische kinderen ging. Deze actie alleen al is goed voor bijna 12.000 euro ter waarde van 2359 dekens. ‘Ik ben echt trots op de bezoekers van mijn concert omdat ze zo massaal meededen aan de actie. Dat is groots!’, zegt Meeuwis.

Het Groot Kerstcircus Den Haag doneerde van iedere verkochte ticket 1 euro aan winterhulp voor Syrische kinderen. ‘Gezinnen genieten bij ons van een show voor het hele gezin en steunen dan tegelijkertijd kinderen in nood’, zegt Mike Leegwater van het Kerstcircus. ‘De teller loopt nog, maar we verwachten een forse bijdrage te leveren aan de winterhulp.’

Een greep uit diverse andere acties in het land:

 • Energiebedrijf Essent doet mee en medewerkers doneerden giften en de waarde van verlofuren aan de actie;
 • In Uitgeest werden kerstbomen verkocht voor de campagne door UNICEF-vrijwilligers;
 • Bij ESTEC in Noordwijk stond een verkoopkraam met UNICEF-artikelen;
 • De Gemeente Den Haag organiseerde een oliebollenverkoop voor Syrische kinderen en vele ambtenaren doneerden verlofuren.

De actie wordt online gesteund door BN’ers als Claudia de Breij, Klaas van Kruistum en Nicolette van Dam. Verschillende vloggers en instagrammers hebben onder vermelding van #meerdaneendeken aandacht gevraagd o.a. Annemarie Keizer, Janine Breukhoven, Manon Proper en Pauline Wingelaar. Via radio en tv-spotjes bereikt de actie vele huishoudens. ‘Het is bijzonder om te merken dat velen gehoor geven aan die oproep en hun solidariteit tonen voor kinderen in nood. We hopen dat ook rond de jaarwisseling mensen royaal blijven voor deze kwetsbare groep’, zegt Laszlo.

Zevende oorlogswinter

De kinderen van Syrië gaan de zevende oorlogswinter in. Dit jaar is een recordaantal van 8,5 miljoen kinderen in Syrië en de buurlanden afhankelijk van noodhulp. Het geweld vermindert weliswaar, maar er wordt nog dagelijks gevochten in Syrië in plaatsen als Oost-Ghouta. De winter verergert de noodsituatie. Vele families zijn ontheemd door het geweld en leven in kampen of zelfgebouwde onderkomens waar weinig bescherming is tegen de kou. De reserves van gezinnen zijn uitgeput waardoor ze nauwelijks in staat zijn warme kleding, dekens en brandstof te kopen die hen warm kunnen houden.  

UNICEF heeft voor de extra winterhulp aan 1,5 miljoen kinderen in de regio 62 miljoen euro nodig en inclusief de donaties vanuit Nederland is er op dit moment 28,8 miljoen euro beschikbaar. Daarmee zijn tot nu toe al 630.000 kinderen geholpen met een vorm van winterhulp. UNICEF hoopt met campagnes in diverse landen waaronder Nederland meer geld op te halen om de andere kinderen ook te kunnen helpen.

Wat wil UNICEF deze winter doen: 

 • Thermische dekens voor bijna 240.000 kinderen  
 • In landen als Syrië, Libanon en Irak zijn tot nu toe 50.000 dekens verspreid voor de koude nachten voor gezinnen.
 • Winterkleding voor 800.000 kinderen in de hele regio. Waaronder vele gezinnen die ontheemd zijn door de recente gevechten.
 • Aan ontheemden uit verwoeste steden als Raqqa in Syrië zijn al kledingpakketten uitgedeeld. In totaal zijn al 484.064 pakketten verspreid om kinderen warm te houden.  
 • Financiële steun (cash transfer) voor de gezinnen van meer dan 320.000 van de meest kwetsbare kinderen  
 • Tot nu toe zijn 88,480 kinderen hiermee geholpen
 • Een tegoedbon voor gezinnen om zelf kleding uit te kunnen zoeken voor 220.000 kinderen
 • Tot nu toe hebben 71.000 kinderen een bon gekregen
 • Verwarming op scholen en speel- en leerplekken voor meer dan 105.000 kinderen om te zorgen dat hun onderwijs door kan gaan ondanks de kou. 
 • Door het gebrek aan geld hebben we hier nog geen hulp kunnen bieden
 • Daarnaast gaat UNICEF door met het werk waarmee we 8,5 miljoen kinderen willen bereiken met schoon water, onderwijs, vaccinaties, medische zorg voor moeder- en kind.