Levensbedreigend drinkwatertekort in Jemen neemt toe

19 december 2017

SANA'A – De toegang tot veilig drinkwater en andere vitale diensten voor kinderen, waaronder gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen, is kritiek in Jemen. Dat komt door recente restricties op de invoer van brandstof, die leidden tot grote tekorten en prijsstijgingen in het hele land. Deze tekorten vormen een extra uitdaging om de acute diarree en cholera-uitbraak in Jemen onder controle te krijgen. De waterstations die meer dan drie miljoen mensen via openbare netwerken in veertien steden bedienen, raken snel leeg.

'Brandstoftekorten in Jemen zorgen voor een ernstige verslechtering van de water- en gezondheidscrisis', zegt Geert Cappelaere, regionaal directeur van UNICEF voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 'Dit kan niet op een slechter moment komen voor de kinderen van Jemen die kampen met de gevolgen van geweld, ondervoeding en een uitbraak van ziekten, waaronder acute diarree en cholera.'

De kosten van diesel zijn in iets meer dan een maand verdubbeld. Prijzen van commercieel vrachtwagenwater - een belangrijke bron voor een vijfde van de bevolking van Jemen - zijn omhooggeschoten. Gemiddeld zijn ze verdubbeld, terwijl ze op sommige locaties vervijfvoudigden. In het bijzonder voor de armste gezinnen komt de watervoorziening in gevaar. Cappelaere: ‘Voor meer dan twee derde van de Jemenieten die in extreme armoede leven, is veilig water nu volkomen onbetaalbaar.’

Kinderen jonger dan vijf jaar beslaan een kwart van de bijna één miljoen gevallen van acute diarree en cholera. Meer dan 385.000 kinderen lijden aan ernstige acute ondervoeding en vechten voor hun leven. De beperkte toegang tot veilig drinkwater is ook een van de belangrijkste oorzaken van ondervoeding.

UNICEF levert maandelijks bijna 450.000 liter brandstof om de waterpompstations in Sana'a, Hodeida en Hajjah, naast andere steden in het hele land, te blijven gebruiken. Maar ook UNICEF en andere hulporganisaties zijn getroffen door het brandstoftekort en de stijgende prijzen, waardoor het nog moeilijker wordt om aan de basisbehoeften van kinderen te voldoen.

'Beperkingen op humanitaire hulp en import van levensreddende benodigdheden moeten dringend worden opgeheven om te voorkomen dat Jemen nog verder de afgrond ingaat’, aldus Cappelaere. 'De kinderen van Jemen hebben al te veel en te lang geleden.'