UNICEF-rapport: miljoenen kinderen lijden onder conflict Zuid-Soedan

15 december 2017

JUBA - Meer dan de helft van de kinderen in Zuid-Soedan lijdt onder het conflict in Zuid-Soedan. Ze zijn slachtoffer van ondervoeding, ziektes, geweld, kunnen niet naar school en worden gedwongen gerekruteerd. Dat stelt UNICEF in het rapport Childhood under Attack, dat uitkomt op de dag dat het vijfde jaar van het conflict ingaat.

Jaren van onzekerheid en onrust hebben een ‘duizelingwekkende impact op kinderen’, stelt het rapport. Een hele generatie wordt bedreigd.

De cijfers vertellen een grimmig verhaal:

  • Bijna 3 miljoen kinderen hebben ernstige voedselonzekerheid;
  • Meer dan 1 miljoen kinderen zijn levensbedreigend ondervoed; 
  • 2,4 miljoen kinderen moesten hun eigen huis ontvluchten;
  • 2 miljoen kinderen gaan niet naar school. Als de huidige situatie doorgaat, zal slechts 1 op de 13 kinderen het basisonderwijs afmaken;
  • Een geschatte 900.000 kinderen lijden aan psychische klachten;
  • Meer dan 19.000 kinderen zijn gerekruteerd als kindsoldaat door strijdkrachten en gewapende groepen;
  • Meer dan 2.300 kinderen zijn gedood of verwond sinds het conflict in december 2013 begon. Er werden honderden incidenten van verkrachtingen en seksueel geweld tegen kinderen gemeld.

‘Geen enkel kind zou deze verschrikkingen en ontberingen ooit mogen meemaken’, zei Leila Pakkala, regiodirecteur van UNICEF in Oost- en Zuidelijk Afrika, ‘en toch maken kinderen in Zuid-Soedan ze dagelijks mee. Deze kinderen hebben met spoed een veilige omgeving nodig. Het ontbreken hiervan stelt kinderen en vrouwen bloot aan nog meer risico op misbruik en geweld.’

Hulp brengen naar diegenen die dit het meest nodig hebben blijft een uitdading in veel onstabiele delen van het land. Humanitaire organisaties hopen op snelle uitvoering van het recentelijke presidentiële bevel om ongelimiteerde toegang te krijgen tot diegenen met ernstige behoefte aan hulp. ‘Hulp verlenen in Zuid-Soedan is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden, maar we doen ons uiterste best om zoveel hulp bij kinderen te brengen’, zegt de Nederlandse Peter Krouwel, hoofd logistiek van UNICEF in Zuid-Soedan. ‘De infrastructuur in het land is slecht, en we kunnen niet te grote hulpvoorraden aanleggen vanwege het reële risico van plundering. Maar ieder kind dat we kunnen helpen is er één.’

Sinds de crisis in 2013 begon heeft UNICEF kinderen door het hele land levensreddende ondersteuning geboden, waaronder de behandeling van meer dan 600.000 kinderen met acute ondervoeding, vaccinatie van meer dan 3,3 miljoen kinderen tegen mazelen, verzorging van basis gezondheidszorg voor meer dan 3,6 miljoen kinderen, en de ondersteuning van toegang tot veilig water voor 1,8 miljoen mensen. Zuid-Soedan is één van de gevaarlijkste landen ter wereld voor hulpverleners gebleken. Sinds het conflict begon zijn er 95 hulpverleners gedood, waaronder 25 dit jaar.

Met het publiceren van Childhood under Attack waarschuwt UNICEF dat nieuwe fondsen van levensbelang zijn om de cruciale hulp aan kinderen en vrouwen te bieden. UNICEF heeft in 2018 183 miljoen dollar nodig, en heeft moment een tekort van 141 miljoen dollar.