Zevende Syrische oorlogswinter bedreigt 1,5 miljoen kwetsbare kinderen

30 november 2017

De kinderen van Syrië gaan de zevende oorlogswinter in. Dit jaar is een recordaantal van 8,5 miljoen kinderen in Syrië en de buurlanden afhankelijk van noodhulp, zo blijkt uit de nieuwste cijfers in de 'crisisupdate kinderen van Syrië' die UNICEF Nederland vandaag publiceert. ‘Sommigen lijken te denken dat de situatie verbetert, maar de oorlog die Syrische kinderen zo hard treft, gaat dagelijks door', zegt Geert Cappelaere, directeur UNICEF Midden-Oosten en Noord-Afrika die net terug is van een bezoek aan Syrië. In het eerste halfjaar van 2017 stierven 332 kinderen door oorlogshandelingen. 'Op deze manier zullen er meer kinderen sterven dan de 630 van vorig jaar'.

Oost-Ghouta is al lange tijd belegerd met ernstige gevolgen voor de bevolking. 'Het beleg moet beëindigd worden om de kinderen levensreddende hulp te kunnen bieden', zegt Cappelaere. Uit UNICEF onderzoek op 27 locaties in Oost-Ghouta bleek deze week dat 1 op de 9 (11,9%) van de kinderen levensbedreigend ondervoed is. Het hoogste percentage ooit gemeten in Syrië. Deze week wist een nieuw konvooi van UNICEF en partners het gebied te bereiken.

Winterhulp

Bovenop deze voortgaande noodhulp wil UNICEF deze winter 1,5 miljoen kinderen levensreddende winterhulp bieden zoals dekens en kledingpakketten. Ook willen we kwetsbare families voorzien van een ‘winterbijslag’ of vouchers zodat ze de spullen die hun kinderen het hardst nodig hebben, kunnen betalen. Voor deze hulp is slechts ca. 20% van de benodigde 62 miljoen euro beschikbaar. 

'Hoewel we blij zijn dat het geweld in delen van het land is verminderd, wordt er nog dagelijks gevochten in Syrië en is het op vele plaatsen levensgevaarlijk', zegt Cappelaere. De winter verergert volgens hem de noodsituatie. 'Vele families zijn ontheemd door het geweld en leven in kampen of zelfgebouwde onderkomens waar weinig bescherming is tegen de kou. De reserves van gezinnen zijn uitgeput waardoor ze nauwelijks in staat zijn warme kleding, dekens en brandstof te kopen die hen warm kunnen houden.'  

Leven in tenten 

Enkele voorbeelden van de schrijnende omstandigheden van dit moment: 

  • Nog 419.000 mensen wonen in belegerde gebieden in Syrië zoals Oost-Ghouta waar ze te lijden hebben van zware aanvallen met vele doden tot gevolg. UNICEF doet er samen met partnerorganisaties alles aan om hen te bereiken met levensreddende hulp via noodhulpkonvooien. 
  • De gezinnen die steden als Raqqa en Deir ez-Zor zijn ontvlucht leven nu veelal in tentenkampen op het platteland waar het kwik ’s nachts het vriespunt nadert. Alleen al uit Raqqa zijn 220.000 mensen ontheemd geraakt door het geweld en afhankelijk van noodhulp. 
  • In de zelfgebouwde tentenkampen van Libanon leven honderdduizenden kinderen al jarenlang in een uitzichtloze situatie. Na de zware sneeuwval van vorig jaar vrezen ze de impact van de komende winter. 
  • Rondom Aleppo, Idlib, Hama en Oost-Ghouta wordt dagelijks gevochten. Het oorlogsgeweld vormt samen met de kou een grote dreiging voor de gezinnen in deze gebieden.    

Kinderen dreigen te sterven 

Cappelaere is net terug uit Aleppo. ‘In de kapotte huizen en opvangplekken van deze zwaarbevochte stad en in vele andere steden in Syrië leven gezinnen die vrezen voor de gevolgen van de komende winter. De huizen zijn niet goed warm te krijgen en mensen hebben vaak niet de middelen om noodzakelijke middelen zoals dekens te kopen, vertelt hij.  

‘De gezondheid van kinderen is al verzwakt door ondervoeding, gebrekkige gezondheidszorg en de noodzaak voortdurend te vluchten. Onderkoeling en luchtweginfecties zijn serieuze bedreigingen – zonder behandeling zullen er kinderen sterven.’ 

Solidariteit met de kinderen van Syrië 

Deze morgen sprak Geert Cappelaere in Den Haag over de nood van de kinderen in Syrië en op de vlucht in de buurlanden. Tijdens zijn bezoek aan Nederland gaat hij in gesprek met politici om te pleiten voor deze kwetsbare groep. ‘De kinderen van Syrië zijn kinderen, net zoals die van jou en mij. Alles wat ze willen is leren, spelen en een betere toekomst’, zegt Cappelaere. 'We vragen Nederland om deze kinderen niet te vergeten'. 

Campagne 

Vandaag begint UNICEF Nederland een campagne om meer mensen bewust te maken van de nood van kinderen in deze regio en om donaties te verwerven. Via spotjes op radio, tv en online media worden mensen geïnformeerd over de situatie. ‘We vragen iedereen om solidair te zijn met deze kinderen die al jarenlang in zo'n verschrikkelijke situatie zitten', vertelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. 'Een deken kost slechts 5 euro. Voor dat bedrag geef je méér dan een deken, je geeft een jongen of meisje een kans deze winter te overleven.’ Meer informatie over de campagne is vanaf 30 november te vinden op www.unicef.nl

  WAT WIL UNICEF DEZE WINTER DOEN: 

  • Thermische dekens voor bijna 240.000 kinderen 
  • Winterkleding voor 800.000 kinderen in de hele regio. Waaronder vele gezinnen die ontheemd zijn door de recente gevechten. 
  • Financiële steun (cash transfer) voor de gezinnen van meer dan 320.000 van de meest kwetsbare kinderen 
  • Verwarming op scholen en speel- en leerplekken voor meer dan 105.000 kinderen om te zorgen dat hun onderwijs door kan gaan ondanks de kou.
  • Daarnaast gaat UNICEF door met het werk waarmee we 8,5 miljoen kinderen willen bereiken met schoon water, onderwijs, vaccinaties, medische zorg voor moeder- en kind 

Noot voor de redactie: 

Geert Cappelaere is op 30 november en 1 december in Nederland en beschikbaar voor interviews.  

UNICEF medewerkers in landen in de regio zoals Syrië, Libanon en Jordanië zijn beschikbaar voor telefonische of skype interviews. Een aantal van hen is Nederlandstalig.  

Er is recent foto en videomateriaal uit de diverse landen beschikbaar dat vrij te gebruiken is en u kunt downloaden.

Filmbeeld

Jordanië WINTER Broll.mp4

Syrië_Aleppo_B-Rolls.mp4

Syrië_Areesheh camp_Winterization_B-Roll.mp4 (+Shotlist)

http://bit.ly/2zAElow

(This link will be active until:04/12/2017)

Filmbeeld

Compilatie 2 verhalen van kinderen + Ghouta

(This link will be active until:28/02/2018)

Foto’s

https://weshare.unicef.org/Share/2o82qbt6l3782gh06f6s4r5473036002

(This link will be active until:28/02/2018)

De Syrie beeldbank van UNICEF

Download hier de publicatie: Crisis Update Kinderen van Syrië.pdf