UNICEF: ziekten dreigen voor gevluchte Rohingya kinderen en hun families

9 oktober 2017

"Mensen zijn uitgeput, leven in kampen die overstromen door de regen, vele kinderen zijn ondervoed en vatbaar voor gevaarlijke ziekten", zegt Maya Vandenent, hoofd gezondheidszorg UNICEF Bangladesh.

Sinds 25 augustus zijn zeker 515.000 mensen van Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Hun aantal groeit nog dagelijks. UNICEF waarschuwt voor de uitbraak van ziekten in de overvolle kampen waar zeer verzwakte vluchtelingen hun toevlucht hebben gezocht. "Cholera en acute diarree zijn in deze omstandigheden levensgevaarlijk. Ziekten die in Nederland goed te behandelen zijn, kunnen hier tot doden leiden", zegt Maya Vandenent, hoofd gezondheidszorg van UNICEF Bangladesh.

Alleen al in de afgelopen week zijn 5.011 gevallen van diarree geconstateerd. "Door de combinatie van diarree, extreme hitte en slechte omstandigheden lopen jonge kinderen het risico uit te drogen. Het is cruciaal om hen snel te helpen." Zestig procent van de nieuwe vluchtelingen is kind en dertig procent is jonger dan vijf jaar. "Zij zijn het kwetsbaarst."

Gebrek aan voorzieningen

Veel kampen waar vluchtelingen worden opgevangen zijn in grote haast opgezet. In de meeste kampen ontbreken basisvoorzieningen. "Na een zware regenbui loopt het water de kampen binnen en overstroomt alles, inclusief de toiletten. Er is geen goede waterafvoer en dat leidt tot onhygiënische omstandigheden." De overvolle kampen maken de uitdaging nog groter.

Gevluchte kinderen uit Myanmar vertellen verhalen van geweld, bedreigingen en ontberingen tijdens hun vlucht. "Zij zoeken naar veiligheid en hoop, maar nu zijn ze in een situatie beland waarin ze het risico lopen om ziek te worden", zegt Vandenent. "Het verzorgen van basisvoorzieningen en het bieden van bescherming hebben nu de grootste prioriteit."

Noodhulp door UNICEF

UNICEF en partners werken samen om de gevluchte Rohingya-kinderen en hun families de hulp te bieden die ze nodig hebben. "We werken aan preventie van ziekten door te zorgen voor schoon water en sanitaire voorzieningen." Tot nu toe plaatste UNICEF 300 waterpompen en 3.000 toiletten. De komende weken zullen we 2.652 watertappunten en 15.750 toiletten plaatsen." UNICEF geeft ook voorlichting aan gezinnen over hoe ze besmetting kunnen voorkomen onder de onhygiënische omstandigheden waarin ze nu noodgedwongen leven.

Deze week begint een cholera-vaccinatiecampagne. "De 900.000 vaccins zijn dit weekend ingevlogen en de campagne zal naar verwachting morgen beginnen. Elk kind van één jaar en ouder krijgt het vaccin", vertelt Vandenent.

Nieuwe klinieken worden geopend

Wanneer acute diarree of cholera wordt geconstateerd, is snelle behandeling noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen. In drie gezondheidsklinieken treffen we de benodigde voorbereiding voor vroegtijdige screening van acute diarree en cholera-gevallen, zodat die direct behandeld kunnen worden. Middelen zoals ORS (een zout- en suikeroplossing in water) die effectief zijn tegen diarree worden uitgedeeld. "We werken er nu ook aan om meer klinieken te openen en we willen er in de komende periode 21 bijbouwen", vertelt Vandenent. "De uitdaging is enorm, maar we moeten alles op alles zetten om deze kwetsbare kinderen de hulp te bieden die ze zo hard nodig hebben."

Noot voor de redactie:

Achtergrondinfo over de hulpverlening van UNICEF: UNICEF Bangladesh Revised Response Plan for Rohingya Crisis.pdf

Film- en fotomateriaal van de Rohingya-crisis is beschikbaar via deze link.