Verspreiding cholera neemt langzaam af in Jemen

28 augustus 2017

SANA’A – Het aantal besmettingen van cholera neemt, dankzij de inspanningen van hulporganisaties, langzaam af. Het wekelijkse aantal nieuw gerapporteerde gevallen is sinds eind juni met een derde afgenomen. Sinds april zijn meer dan 550.000 gevallen gemeld en meer dan 2.000 doden gerapporteerd. Meer dan de helft van de patiënten is kind.

Hulpverleners hebben onvermoeibaar gewerkt om 's werelds ergste cholera-uitbraak tegen te gaan. Zieken kregen een behandeling en water- en sanitatiesystemen zijn verbeterd, waardoor het aantal besmettingen vermindert. Veel lokaal personeel heeft in de chaos van het conflict al maanden geen salaris meer gekregen.

'We hadden grote moeilijkheden om het enorme aantal binnenkomende patiënten, velen in slechte toestand, te helpen', zegt Nahla Arishi, hoofd van het choleracentrum bij het Alsadaqah-ziekenhuis in Aden. 'Het ziekenhuis is overvol en we hebben een tekort aan medicijnen en bedden. Maar ik kan de deuren van het ziekenhuis niet sluiten, zeker niet voor kinderen.'

Een nationale cholerabewustwordingscampagne is opgezet. 40.000 vrijwilligers zijn gemobiliseerd om van deur tot deur te gaan met voorlichting. Intussen zijn al 2,7 miljoen gezinnen bereikt, zo’n 80 procent van de huishoudens in Jemen. Veel mensen ontvingen informatie over het zuiveren van drinkwater en voedsel en over het belang van handenwassen en sanitaire voorzieningen. 250.000 kinderen en volwassenen zijn behandeld tegen uitdroging met ORS.

'Veel van de kinderen die ik bezocht zijn mager en verzwakt', zegt Muthab Alburaik Salem, een van de vrijwilligers die in haar dorp de deuren langsgaat. 'Het is van levensbelang om kennis te verspreiden. Ik heb grote zorgen dat mijn eigen kinderen ziek worden, wat me extra motiveert om zoveel mogelijk kinderen te helpen.'

Ondanks deze vooruitgang is het gevecht tegen cholera nog lang niet voorbij. Door het conflict blijven water- en sanitatiesystemen kwetsbaar. Meer dan de helft van de gezondheidsfaciliteiten in Jemen is buiten dienst. Bijna 15 miljoen mensen hebben geen toegang tot basis gezondheidszorg en geen beschikking over veilig drinkwater. Het land balanceert op de rand van hongersnood, met 385.000 ernstig ondervoede kinderen die extra risico lopen om cholera te krijgen.

Meer hulp is nodig om water- en sanitaire voorzieningen in Jemen op te bouwen en meer gezondheidszorg te bieden. Maar als er geen einde komt aan de gevechten zullen meer kinderen sterven. UNICEF roept alle partijen in het conflict op om een vreedzame oplossing te vinden om de levens van kinderen te redden en hen een veilige toekomst te bieden.