56 miljoen meer kinderen naar de basisschool dan 10 jaar geleden

21 augustus 2017

Het aantal kinderen dat wereldwijd basisonderwijs krijgt is in tien jaar met 56 miljoen toegenomen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van UNICEF. ‘Dat is een indrukwekkende stijging en het laat zien dat de wereldwijde inzet om alle kinderen onderwijs te laten volgen, effect heeft’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Nu de eerste scholen in Nederland weer beginnen vraagt UNICEF aandacht voor de kinderen voor wie onderwijs nog niet gewoon is. ‘Ondanks de geweldige toename zijn er nog altijd wereldwijd 121 miljoen kinderen die niet naar school gaan. Die kinderen moeten we ook bereiken!’

Alle landen hebben in 2015 afgesproken dat er voor ieder kind in 2030 kwalitatief onderwijs moet zijn. Tijdens de G20-top tussen wereldleiders waaronder premier Rutte, is besloten het doel van onderwijs voor ieder kind komend jaar hoog op de agenda te zetten. ‘UNICEF wil de wereldleiders houden aan hun beloften, de kinderen hebben er recht op!', zegt Laszlo.

UNICEF Nederland wil niet wachten tot wereldleiders meer stappen gaan zetten en komt daarom vanaf vandaag met extra actie voor deze kinderen. Met de campagne #iederkindnaarschool geeft UNICEF aan hoe geweldig het is dat kinderen in Nederland naar school gaan en dat ieder kind wereldwijd deze kans zouden moeten krijgen. Tijdens de campagne zal er aandacht zijn in media, op abri’s op straat en via online berichten. 

Vooral de meest kwetsbare kinderen krijgen op dit moment geen onderwijs, zoals kinderen uit de armste gezinnen, die behoren tot etnische minderheden, die moeten werken, die op de vlucht zijn, die een handicap hebben, meisjes of kinderen die getroffen zijn door een conflict. UNICEF zorgde er afgelopen jaar voor dat 15,7 miljoen kinderen leermaterialen ontvingen en meer dan 330.000 klaslokalen schoolmeubilair kregen. Ook gaven we aan meer dan 39.000 schoolgemeenschappen trainingen in bijvoorbeeld goed management en inclusief onderwijs. Bovendien bouwde of herbouwde UNICEF ook weer veel scholen in (voormalige) conflictgebieden: zo hebben we er in 2016 voor gezorgd dat 11,7 miljoen kinderen in landen als Syrië, Jemen en Mali toch naar school konden. In andere landen waar onderwijs niet voor iedereen vanzelfsprekend is, zoals in Cambodja, zorgde UNICEF voor ondersteuning van onderwijzers en gratis transport voor kinderen die anders niet naar school kunnen.

UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam bezocht pas Cambodja en sprak met kinderen over school, zoals met de 16-jarige Janet, die tijdens de overstromingen in het regenseizoen haar school lang niet altijd kan bereiken. 'Voor ons is het vanzelfsprekend dat onze kinderen na de zomervakantie gewoon weer naar school gaan', zegt Nicolette van Dam. 'Dat wens je ieder kind!'