UNICEF: 'De kinderen van Mosul zijn ziek, alleen, gewond en getekend en hebben dringend hulp en bescherming nodig'

13 juli 2017

De kinderen van Mosul lijden zwaar onder de strijd in deze stad en hebben nu zorg en bescherming nodig om te herstellen van lichamelijke en mentale trauma's

'Hoewel het gevecht om Mosul ten einde loopt, zal het nog heel wat tijd kosten voor de kinderen hersteld zullen zijn van hun lichamelijke en mentale trauma's', zegt Hamida Ramadhani, adjunct-directeur van UNICEF Irak. 'De 650.000 jongens en meisjes betalen een hoge prijs door de vreselijke tragedies die ze de afgelopen drie jaar in Mosul hebben meegemaakt.'

'Sommige kinderen lijden nog steeds onder het aanhoudende geweld in het oude deel van West-Mosul. Een dokter vertelde ons over baby’s van amper een week oud, kinderen en moeders die gewond en onder het stof en vuil uit de stad kwamen. Sommigen van hen waren ondervoed. Het is de tol die kinderen betalen na tien maanden van hevige gevechten.'

'De afgelopen drie dagen zagen UNICEF en zijn partners steeds meer extreem kwetsbare en onbegeleide kinderen aankomen in gezondheids- en opvangcentra. Sommige baby’s die werden binnengebracht, zijn tussen het puin gevonden, zonder een spoor van hun ouders of familie.'

'Baby’s en kinderen die alleen in traumacentra en verzamelpunten aankomen, worden meteen doorverwezen naar UNICEF en andere humanitaire organisaties. Zo krijgen ze snel hulp en worden ze - als dat mogelijk is - herenigd met hun familie.'

'De noden en toekomst van de kinderen moeten een topprioriteit blijven in de komende weken en maanden. UNICEF herhaalt zijn oproep aan alle strijdende partijen in Irak om kinderen als kinderen te behandelen, ongeacht hun geboorteplek of bij wie ze horen. Geef hen de tijd zich te herstellen, hun trauma’s te verwerken, herenigd te worden met hun familie en zoveel mogelijk van hun verloren kindertijd terug te krijgen.'

De hulp van UNICEF in Mosul

UNICEF en zijn partners hebben 1.333 onbegeleide kinderen uit Mosul herenigd met hun familie. We verspreiden ook noodvoeding, vaccinaties en hygiënepakketten met onder andere zeep.

UNICEF verstrekt water aan een half miljoen mensen per dag, waarvan 5,2 miljoen liter per dag aan families in opvangkampen en 3,3 miljoen liter per dag in en rond Mosul.

Sommige kinderen hebben al drie jaar geen onderwijs gehad. Als ze naar huis terugkeren, is het cruciaal dat ze opnieuw naar school kunnen gaan. Als dit niet gebeurt, dreigt een volledige generatie verloren te gaan. Met steun van UNICEF gingen 470 scholen in zowel Oost- als West-Mosul weer open. In totaal konden 364.500 kinderen hierdoor terug naar school.

Mosul had voor het conflict ongeveer 1,2 miljoen inwoners. De meerderheid hiervan woonde in West-Mosul. UNICEF schat dat de helft van hen kinderen zijn.