Levensreddende medicijnen tegen cholera gearriveerd in Jemen

28 juni 2017

SANA'A – Ruim 36 ton levensreddende medicijnen en waterzuiveringsmiddelen zijn in Jemen aangekomen om de ergste cholera uitbraak in de wereld te bestrijden. Drie chartervliegtuigen van UNICEF brachten maar liefst 750.000 zakjes ORS, 10.500.000 waterzuiveringstabletten en nog veel meer sanitaire artikelen naar het getroffen land. 

Jemen telt op dit moment meer dan 200.000 cholerapatiënten, waarvan ongeveer de helft kinderen zijn. In minder dan twee maanden heeft de besmettelijke ziekte zich door bijna heel Jemen verspreid. Al meer dan 1.300 mensen zijn gestorven. Een kwart daarvan waren kinderen. Anthony Lake en Margaret Chan, algemeen directeuren van Unicef en World Health Organization, noemden het eerder deze week al 'de ergste cholera-uitbraak in de wereld'. Iedere dag raken er 5000 nieuwe mensen besmet.

Dr Sherin Varkey, directeur van UNICEF Jemen: ‘We zijn bezig met een race tegen de klok. We werken samen met alle mogelijke hulporganisaties om de medicijnen zo snel mogelijk te verspreiden om de zieken te kunnen behandelen. De komende dagen zullen nog veel meer van dit soort noodtransporten moeten plaatsvinden.’

Sinds de uitbraak is gerapporteerd op 27 april, bijna twee maanden geleden, heeft UNICEF niet alleen zo snel mogelijk ORS, infuusvloeistof en waterzuiveringstabletten gedistribueerd. Ook is, in samenwerking met andere organisaties, de verstrekking van schoon drinkwater opgeschaald en zijn er speciale diarreebehandelcentra opgericht. Met hulp van 10.000 gemeenschapswerkers informeert UNICEF de lokale bevolking over het belang van hygiëne en schoon drinkwater, en hoe besmetting te voorkomen als een gezinslid ziek wordt.

Noot voor de redactie:
Marije Broekhuijsen, noodhulpcoördinator voor UNICEF in Jemen op het gebied van water en sanitair, is beschikbaar voor telefonische interviews.
Foto- en videomateriaal is beschikbaar.