40.000 kinderen vast in de vuurlinie bij Raqqa terwijl gevechten verergeren

9 juni 2017

UNICEF maakt zich grote zorgen om de kinderen in de Syrische stad Raqqa die zich middenin de gevechten bevinden.

DAMASCUS, 9 juni, 2017- De Vlaamse Geert Cappelaere, UNICEF directeur Midden-Oosten: ’De hevige gevechten in Raqqa bedreigen het leven van ruim 40.000 kinderen. Er zijn door de gevechten al minstens 25 kinderen omgekomen.’

Niet alleen bevinden de kinderen zich tussen de vuurgevechten, ze zijn ook afgesloten van de meest essentiële levensbehoeften. Geert Cappelaere: ‘Ziekenhuizen liggen onder vuur. Er is weinig water. Sinds 2013 is er een tekort aan alles en hulp komt maar moeizaam binnen vanwege het geweld. .’

Kinderen zijn door de gevechten massaal op de vlucht geslagen. Ruim 80.000 kinderen zitten nu in tijdelijke opvangkampen buiten de stad. Toch is vluchten niet zonder gevaar. ‘Ze lopen een grote kans gedood te worden of gewond te raken’, vertelt Geert Cappelaere. ‘UNICEF roept dan ook alle partijen op om de kinderen in Raqqa te beschermen en ze een veilige doorgang te verlenen als ze de stad willen ontvluchten.’

UNICEF Nederland is ook een actie begonnen om de kinderen van Raqqa te helpen. Zo zorgen we onder andere voor opvang voor de gevluchte kinderen. Ze krijgen voedsel, water, schone kleren, psychosociale hulp, kleine kinderen worden ingeënt tegen onder andere polio en we zetten tijdelijk onderwijs op. Ershad Karim, hoofd van het veldkantoor Qamishli, van waaruit de hulp aan Raqqa wordt gegeven, is blij met die hulp. ‘Op één dag komen soms wel 1000 families aan. Ze hebben niets meer. Het is belangrijk dat we ze op z’n minst een tent, voedzame biscuits en water kunnen geven.’

Interviews met de Vlaamse Geert Cappelaere zijn mogelijk. 

Hoogwaardig fotomateriaal is hier beschikbaar.