Alles op alles om ebola uitbraak DR Congo tegen te gaan

30 mei 2017

KINSHASA – Een brede aanpak moet de meest recente uitbraak van ebola in DR Congo tegen gaan. Een vliegtuiglading medicijnen en ontsmettingsmiddelen is door UNICEF naar het getroffen gebied gestuurd. 145 lokale, door UNICEF getrainde gezondheidswerkers zijn uitgezonden naar de Bas-Uele provincie om de moeilijk te bereiken bevolking van levensreddende informatie en zorg te voorzien. Medische zorg is op  last van de overheid tijdelijk gratis, om mensen die zich ziek voelen aan te moedigen naar de dokter te gaan.

In DR Congo werkt de Vlaamstalige Yves Willemot voor UNICEF. Hij is beschikbaar voor toelichting en interviews.

In de dunbevolkte gebieden, met beperkte communicatiemiddelen en moeizaam transport, gaan de reddingswerkers het gesprek aan met gemeenschapsleiders om paniekerige roddels over het virus de kop in te drukken. Ook helpen zij gezinnen bij het treffen van maatregelen om het verspreiden van het zeer besmettelijke virus te minimaliseren. Publieke informatiecampagnes via de lokale radio, kerken en markten helpen hierbij.

‘Er is geen behandeling tegen het ebolavirus. Voorkomen is het enige middel om het verspreiden van de ziekte tegen te gaan,’ zegt Tajudeen Oyewale, directeur van UNICEF in DR Congo. ‘In het verleden hebben we gezien dat een samenwerking tussen gezondheidswerkers en de gemeenschappen het meest effectief is om mensen zo snel mogelijk te informeren over manier hoe zij zichzelf tegen ebola kunnen beschermen en verspreiding van het virus kunnen voorkomen.’

Onder de coördinatie van nationale gezondheidsautoriteiten en in samenwerking met de Wereld Gezondheid Organisatie heeft UNICEF vrijwilligers en gemeenschapswerkers getraind om water te zuiveren en om woningen te desinfecteren, om verspreiding van het virus te voorkomen. Verder leren zij mensen hoe ze lokale crematiegebruiken kunnen aanpassen zodat de besmettingsrisico’s geminimaliseerd worden. Lichamen van mensen die door het virus zijn overleden zijn namelijk nog steeds zeer besmettelijk.

Nadat het Congolese ministerie van Gezondheid de ebola uitbraak officieel maakte op 12 mei, zijn twee mensen ebola-positief verklaard en is één iemand overleden aan het virus. Om te zorgen dat het virus zich niet verder zal verspreiden worden alle mensen met hemorragische koorts opgespoord, hun bloed wordt geanalyseerd en ook de gezondheid van mensen waar zij in contact mee zijn geweest wordt nauwlettend in de gaten gehouden.