Meer dan 200 kinderen verdronken voor Italiaanse kust

25 mei 2017

TAORMINA – Na het verdrinken van zeker 200 vluchtelingen- en migrantenkinderen dit jaar voor de Italiaanse kust is de urgentie groot. UNICEF roept wereldleiders op om morgen bij de G7, actie te ondernemen voor de veiligheid van vluchtelingen- en migrantenkinderen.

Dit jaar zijn er al ruim 200 vluchtelingen- en migrantenkinderen verdronken tijdens de gevaarlijke oversteek van Noord-Afrika naar Italië. Dat is meer dan één kind per dag. Deze nieuwste schatting van UNICEF komt aan de vooravond van de G7 top op Sicilië, een symbolische plek voor de Europese migranten en vluchtelingencrisis.  

Ondanks de grote gevaren groeide in 2017 het aantal vluchtelingen en migranten, waaronder veel kinderen, die via de Middellandse Zee naar Italië proberen te komen. Tussen 1 januari en 23 mei, kwamen meer dan 45.000 vluchtelingen en migranten aan in Italië via de zee. Dit is 44 procent meer dan in dezelfde periode in 2016. Onder deze mensen waren 5.500 alleen reizende kinderen, 22 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ongeveer 92 procent van alle kinderen die in Italië aankwam reisde alleen.

Steeds meer kinderen geven hun leven

'Meer kinderen trotseren de route via de middellandse zee om Italië te bereiken. Dat betekent dat steeds meer kinderen hun leven geven in een poging om daar te komen', zegt Justin Forsyth, adjunct-directeur van UNICEF. ‘Vorig jaar kwam er een record van 26.000 alleenreizende kinderen aan in Italië. Als de trend van de eerste vijf maanden zich voortzet, zal dat record in 2017 gebroken worden. Dat is bepaald geen record om trots op te zijn. Het legt ons collectieve falen bloot bij het waarborgen van de veiligheid van vluchtelingen- en migrantenkinderen.’

De G7-top van aankomend weekend is dan ook erg belangrijk voor de vluchtelingencrisis in Europa. Het gastland Italië ontvangt de wereldleiders op Sicilië. Dit is ook de plek waar Italië ruim 36.000 vluchtelingen, die sinds januari gered zijn, opvangt. ‘Het is toepasselijk dat de G7 plaatsvindt op een plek die zo sterk symbool staat voor een van de grootste crises van onze tijd,’ zegt Justin Forsyth. ‘Dit is het moment om leiderschap te tonen en concreet beleid aan te nemen om de veiligheid van vluchtelingen- en migrantenkinderen te waarborgen.’

Actiepunten

In aanloop naar de G7 heeft UNICEF in de nationale hoofdsteden de topambtenaren ontmoet die de G7 voorbereiden en bepleit dat ze het leiderschap van Italië op dit gebied ondersteunen. UNICEF vroeg hen om de volgende actiepunten voor kinderen over te nemen:

  1. Bescherm vluchtelingen- en migrantenkinderen tegen geweld, mishandeling, uitbuiting en levensbedreigende situaties. In het bijzonder alleenreizende kinderen;
  2. Stop het plaatsen van kinderen in vreemdelingenbewaring op basis van hun verblijfstatus, door praktische alternatieven in te zetten;
  3. Houd families bij elkaar als meest effectieve manier om kinderen te beschermen. Geef kinderen een legale status;
  4. Zorg ervoor dat vluchtelingen- en migrantenkinderen naar school kunnen en toegang hebben tot gezondheidszorg en andere voorzieningen;
  5. Pak de oorzaken waarom mensen migreren aan;
  6. Neem maatregelen om xenofobie, discriminatie en marginalisatie van vreemdelingen in de doorreislanden en landen van bestemming tegen te gaan.

UNICEF vraagt ook de rest van de wereld om solidair te zijn met vluchtelingenkinderen. Meer dan 2 miljoen mensen steunen daarom al via social media de campagne “A Child is a Child”. Jongeren in Italië lieten vandaag ook papieren bootjes los op zee om de kinderen te herdenken die tijdens hun vlucht zijn omgekomen.

Inzet UNICEF

Terwijl de rechten van vluchtelingen- en migrantenkinderen internationaal onvoldoende politieke aandacht krijgen, werkt UNICEF dag en nacht om hen veiligheid en hoop te bieden. In landen als Libanon of Jordanië bieden we basisvoorzieningen als medische zorg, water en voeding, maar ook onderwijs en psychosociale zorg.

Ook de vele kinderen die onderweg gestrand zijn, zoals de kinderen in Balkanlanden als Servië, proberen we waar mogelijk iets van een normaal leven te bieden. In de opvangcentra zorgt UNICEF met partners voor speciale kindercentra zodat kinderen informeel onderwijs kunnen krijgen, dat ze kunnen spelen, sporten en ontspannen. Zolang duurzame politieke oplossingen op zich laten wachten ondersteunt UNICEF kinderen om hen zo veel mogelijk veiligheid en perspectief te bieden.

Meer beeldmateriaal van de campagne 'A child is a child' is beschikbaar.