Dreigende acute ondervoeding bij 400.000 kinderen in DR Congo

24 mei 2017

KINSHASA – Het conflict in Kasaï in DR Congo heeft levensreddende hulp aan ondervoede kinderen de afgelopen maanden erg verstoord. De levens van 400.000 kinderen staan hierdoor op het spel. Meer dan een derde van de gezondheidsklinieken in de regio zijn door het geweld gedwongen gesloten.

‘Deze kinderen zijn al de meest kwetsbare in het land, en nu dreigen zij ook nog in een crisis terecht te komen als de toegang tot gezondheidszorg niet zo snel mogelijk hersteld wordt’, zegt Marie-Pierre Poirier, UNICEF-directeur in West en Centraal Afrika. ‘Zonder de nodige gezondheidszorg en zonder voedsel en schoon water zijn de levens van duizenden kinderen in gevaar.’

Geweld en instabiliteit in de Kasaï regio, een van de armste regio’s van het land, begon in augustus vorig jaar nadat een traditionele leider was gedood in gevechten met veiligheidstroepen. De voedingssituatie van kinderen is nu vooral zorgelijk omdat het voor de lokale bevolking extra moeilijk is om hun land te bebouwen. Voedsel en andere primaire levensmiddelen zijn erg schaars en doordat ze moesten vluchten leven families in slechte omstandigheden met nauwelijks sanitaire voorzieningen.

Meer dan een op de tien kinderen in deze regio sterft voor hun vijfde verjaardag door gebrek aan adequate gezondheidszorg. De helft van de kinderen leidt aan chronische ondervoeding, waardoor dwerggroei kan optreden. In de afgelopen maanden heeft het wijdverspreide conflict deze situatie verder verergerd.

‘Onze prioriteit de komende weken is om duizenden ernstig ondervoede kinderen te kunnen bereiken die, doordat de zorgcentra gesloten of vernield zijn, niet meer behandeld kunnen worden’, zegt Tajudeen Oyewale, directeur van UNICEF DR Congo. UNICEF heeft haar humanitaire hulp in Kasaï sterk opgevoerd, duizenden kinderen worden behandeld voor ondervoeding in zorgcentra. Toch is het werk niet makkelijk, zegt Oyewale. ‘De onzekerheid in deze afgelegen gebieden maakt ons werk een moeilijke onderneming.’

Beeldmateriaal beschikbaar