In Somalië nu al meer kinderen met mazelen dan in heel 2016

25 april 2017

Een ondervoed kind loopt negen keer meer kans om aan mazelen te overlijden dan een gezond kind. Dit jaar zijn er al bijna 5.700 gevallen van mazelen ontdekt in Somalië, meer dan het totaal aantal gevallen in heel 2016. 'Van alle vaccineerbare ziektes is mazelen de meest dodelijke', zegt de Vlaamse Steven Lauwerier, directeur UNICEF Somalië. 'Van de hongersnood in 2011 hebben we geleerd dat mazelen in combinatie met ondervoeding voor kinderen catastrofaal is.'

DEN HAAG - Samen met partners is UNICEF daarom begonnen met een levensreddende vaccinatiecampagne. Bijna 30.000 kinderen, waarvan vele ontheemd door de droogte, worden alleen deze week al in vluchtelingenkampen ingeënt tegen mazelen. Veel van deze kinderen zijn nog nooit eerder ingeënt. Ze komen vaak uit afgelegen gebieden die door conflicten de afgelopen jaren onbereikbaar zijn geworden voor hulpverleners.

De ziekte verspreidt zich vooral snel in onhygiënische en overvolle omgevingen, zoals de vele vluchtelingenkampen in Baidoa. Mazelen is een virale ademhalingsinfectie die zich verspreidt via de lucht of wordt overgedragen via geïnfecteerd slijm en speeksel. Mede door gebrek aan schoon drinkwater verspreiden besmettelijke ziektes als mazelen (en ook cholera) zich snel.

'De enige manier om besmetting en overlijden door mazelen te voorkomen is door alle kinderen in te enten. Een ondervoed kind loopt negen keer meer kans om aan mazelen te overlijden dan een gezond kind. We hebben geen tijd te verliezen', zegt Lauwerier. Meer dan een miljoen kinderen zijn of zullen dit jaar ondervoed raken.

Met de vaccinatiecampagne in de vluchtelingenkampen van Baidoa streeft UNICEF ernaar om voor eind mei ongeveer 360.000 kinderen onder de 5 jaar te vaccineren tegen deze dodelijke ziekte. In samenwerking met de WHO en andere partners biedt UNICEF deze kinderen tegelijkertijd een ontwormingskuur en vitamine A supplementen aan om hun immuunsysteem een boost te geven.

Van 24-30 april is het Wereld Vaccinatie Week. Vaccinneren is een effectieve en kostenbesparende manier om levens te redden. Meer dan 19,4 miljoen kinderen krijgen op dit moment niet de hoogstnodige vaccinaties tegen ziektes als mazelen en polio. Jaarlijks sterven er daardoor meer dan 1,5 miljoen kinderen aan ziektes die te voorkomen zijn. UNICEF zet zich in om ervoor te zorgen dat levensreddende vaccins voor iedereen beschikbaar worden.

NOOT VOOR DE REDACTIE

De Nederlandssprekende Steven Lauwerier, directeur UNICEF Somalië, is telefonisch beschikbaar voor interviews.