UNICEF: geweld in DR Congo treft 1,5 miljoen kinderen

21 april 2017

KINSHASA – 1,5 miljoen kinderen in DR Congo hebben ernstig te lijden onder de gewelddadige crisis in het land. 600.000 kinderen in de Kasaï regio hebben inmiddels moeten vluchten. Dat stelt UNICEF na een veldbezoek aan de regio. Tenzij de situatie snel verbetert, lopen alle 6 miljoen kinderen in het gebied risico.

'Kinderen in Kasaï maken verschrikkelijke dingen mee', aldus Tajudeen Oyewale, directeur van UNICEF in DRC. 'Honderden kinderen zijn gewond geraakt door het geweld. Ik heb gehoord over opsluiting, verkrachting en zelfs executies van kinderen. Dit mag niet doorgaan. Deze kinderen hebben bescherming nodig en de daders moeten worden aangepakt.'

Geweld en instabiliteit in de provincie Kasaï, een van de armste regio’s van het land, begon in augustus vorig jaar nadat een traditionele leider was gedood in gevechten met veiligheidstroepen. De afgelopen drie maanden is het geweld verder opgelaaid. Volgens UNICEF zijn tenminste 300 kinderen ernstig gewond geraakt. Meer dan 4000 kinderen zijn in de chaos hun familie kwijtgeraakt. 2000 kinderen worden door militia’s in de regio ingezet, hoewel bemiddeling door UNICEF ervoor zorgde dat 384 kindsoldaten werden vrijgelaten.

Het geweld heeft effect gehad op de onderwijs- en gezondheidssystemen in de regio. Meer dan 350 scholen zijn vernietigd. Eén op de drie klinieken in de provincie Kasaï Centraal werkt niet meer. UNICEF geeft zo veel mogelijk noodhulp in het gebied en probeert waar mogelijk gezondheidszorg, voedsel, water en sanitaire voorzieningen te leveren en onderwijs weer op te zetten.