Scholen in Aleppo heropend

1 februari 2017

Nu het geweld in delen van Syrië afneemt, kunnen kinderen met steun van UNICEF weer naar school.

Damascus/Den Haag, 1 februari 2017 – In de afgelopen weken zijn 23 basisscholen in Oost-Aleppo heropend met steun van UNICEF. Bijna 6.500 kinderen kunnen nu terug naar school. Er zijn ook tien noodlokalen opgezet in het voormalige belegerde deel van de Syrische stad.

UNICEF verstrekt schoolspullen en biedt een speciaal inhaalprogramma aan zodat ontheemde kinderen de gemiste maanden of jaren onderwijs kunnen inhalen.

De afgelopen weken is ook een noodzakelijk voorlichtingsprogramma begonnen om kinderen en hun families te waarschuwen over het gevaar van onontploft oorlogsmateriaal. Het programma heeft al meer dan 50.000 kinderen bereikt. Via activiteiten gericht op psychosociale steun hebben 35.000 kinderen in opvangplekken en elders in de stad hulp gekregen om de gruwelijkheden die ze hebben meegemaakt te verwerken.

In Idlib en op het westelijke platteland van Aleppo heeft UNICEF draagbare schoolkisten met alle benodigdheden voor een schoolklas geleverd waar 90.000 kinderen onderwijs door kunnen krijgen. Ook zijn er pakketten met speelgoed en recreatieve spullen geleverd zodat deze kinderen weer kunnen spelen. Daarnaast kregen 280 leraren een training met steun van UNICEF.

“Kinderen weer aan het leren krijgen is een van onze prioriteiten’, zei Hanaa Singer, UNICEF directeur in Syrië. “School zorgt ervoor dat kinderen weer een dagelijkse routine krijgen. Het biedt een plaats om te spelen, om te leren en om weer even kind te zijn.”

De komende periode gaat UNICEF in Aleppo en elders in Syrië door met het herstel van beschadigde scholen. Er is nog veel werk te doen. UNICEF schat dat 1,7 miljoen kinderen in Syrië momenteel niet naar school gaan.