UNICEF vraagt Tweede Kamer dringend om  voortzetten noodhulpsteun

31 januari 2017

3,3 miljard noodhulpdollars nodig voor 48 miljoen kinderen

Om in 2017 hulp te kunnen garanderen aan de circa 48 miljoen kinderen die wereldwijd ernstig in nood zitten, is 3,3 miljard dollar nodig. Naar schatting 7,5 miljoen kinderen krijgen dit jaar te lijden met ernstige ondervoeding, de meesten in Nigeria en Jemen. Dat staat in het UNICEF’s Humanitarian Action for Children rapport, dat vandaag wordt gepubliceerd. UNICEF dringt er bij het Algemeen Overleg vanmiddag (31 januari, 17:00u) over noodhulp op aan ook dit jaar ruimhartig te geven voor kinderen in acute noodsituaties.

Van Syrië tot Jemen, van Zuid Soedan tot Nigeria; op talloze plaatsen zijn kinderen slachtoffer van aanvallen op hun huizen of scholen. Hun hoop en toekomst onzeker door het aanhoudende geweld. In totaal leeft bijna 1 op de 4 kinderen in de wereld in een land dat getroffen is door een conflict of ramp. Het voor 2017 benodigde hulpbudget is bedoeld voor de financiering van veilig drinkwater, voeding, onderwijs, gezondheidszorg en kinderbescherming in de 48 ergst getroffen landen. De meeste hulp is nodig voor kinderen en families in het Syrië conflict, dat nu zijn zevende jaar ingaat. UNICEF heeft 1,4 miljard dollar nodig om kinderen in en rondom Syrië te voorzien van hulp.

Steun vanuit Nederland is van groot belang, betoogt Marieke Roelfsema, noodhulpcoördinator van UNICEF Nederland. “In talloze landen verdrijven oorlog, rampen en klimaatverandering kinderen uit hun huizen, waardoor ze nog kwetsbaarder worden voor geweld, ziekten en misbruik,” stelt Roelfsema, die recent Libanon bezocht. “Hen bereiken met noodhulp is van levensbelang. Ondervoeding is zo’n stille bedreiging, van miljoenen kinderen. In zijn ergste vorm dodelijk, maar veel meer kinderen ondervinden onomkeerbare schade, in hun fysieke groei of mentale capaciteiten.”

In 2016 gaf de Nederlandse overheid ruim 58 miljoen dollar aan UNICEFs noodhulpprogramma. Nederland was daarmee één van de grotere sponsoren wereldwijd, stelt Roelfsema. “Dankzij deze bijdrage heeft UNICEF vele kinderlevens kunnen redden, onder andere door hulp te verlenen bij cholera in Somalië. Ook werd Nederlands geld besteed aan psychosociale hulp en onderwijs in meerdere crisislanden. Door de goede afspraken die UNICEF over de besteding van de steun maakte met de overheid, was de Nederlandse bijdrage zeer doelmatig in te zetten.”

UNICEF heeft in de eerste 10 maanden van 2016:

  • 13,6 miljoen mensen schoon drinkwater gegeven
  • 6,4 miljoen kinderen voorzien van onderwijs
  • 9,4 miljoen kinderen ingeënt tegen mazelen
  • 2,3 miljoen kinderen psychosociale hulp gegeven
  • 2,2 miljoen acuut ondervoede kinderen behandeld
  • Het rapport The Humanitarian Action for Children 2017 is hier te vinden: www.unicef.org/HAC2017 

Film en foto’s beschikbaar via: weshare.unicef.org/Package/2AMZIF0Y3VA