Scholen gaan weer open in Oost-Mosul

24 januari 2017

16.000 kinderen gaan met steun van UNICEF weer naar school

Bagdad/Den Haag, 24 januari 2017 – Terwijl het geweld in Oost-Mosul afneemt, zijn deze schoolweek met steun van UNICEF dertig scholen heropend. Dit geeft 16.000 kinderen de mogelijkheid om terug naar school te gaan.

Sommige scholen in het gebied waren twee jaar lang gesloten. Daarnaast werd meisjes grotendeels de toegang tot onderwijs ontzegd.

“Een paar weken geleden waren deze wijken nog in de ban van het geweld. Vandaag keren meisjes en jongens terug naar de klaslokalen”, vertelt Peter Hawkins, directeur van UNICEF Irak. “Na de nachtmerrie van de afgelopen twee jaar is dit een cruciaal moment voor de kinderen in Mosul. Zij krijgen hun recht op onderwijs en de hoop op een betere toekomst terug.”

Er wordt verwacht dat de komende weken nog eens veertig scholen zullen heropenen, nadat ze door lokale autoriteiten zijn gecontroleerd op onontplofte munitie. Op deze scholen kunnen in totaal 40.000 leerlingen onderwijs krijgen.

UNICEF ondersteunt de Iraakse autoriteiten bij het herstel, de inrichting en het openen van nog meer scholen, als de veiligheidssituatie het toelaat. Veel scholen zijn gebruikt voor militaire doeleinden of ernstig beschadigd door de recente gevechten. De ondersteuning van UNICEF bestaat onder andere uit:

  • Het trainen van leraren en onderwijzers
  • De introductie van versnelde leerprogramma’s voor kinderen die een tijd niet naar school zijn geweest.
  • Het organiseren van bewustwordingscampagnes tegen geweld
  • Het verstrekken van watervoorzieningen en sanitaire faciliteiten in scholen
  • Het klaarzetten van schoolbenodigdheden voor 120.000 leerlingen in Oost-Mosul

UNICEF en partners ondersteunen ook 13.200 recent ontheemde kinderen die in kampen buiten Mosul wonen. De kinderen krijgen daar in noodlokalen les in wiskunde, wetenschap, Arabisch en Engels.