UNICEF: extreme kou bedreigt gezondheid vluchtelingenkinderen

20 januari 2017

In Zuid- en Oost-Europa lopen gestrande vluchtelingkinderen gevaar door de aanhoudende kou. Ziekten en onderkoeling bedreigen hun leven, aldus UNICEF. Zo’n 23.700 kinderen, waaronder kleine kinderen en baby’s uit voornamelijk Syrië, Irak en Afghanistan, zijn gestrand in Griekenland en de Balkan. De meesten verblijven in onderkomens die niet zijn toegerust op de winterkou.

Beeldmateriaal beschikbaar via: http://uni.cf/2jx8QHg

Sommige delen van Griekenland, in het bijzonder de eilanden waar duizenden vluchtelingen in dunne tentjes leven in overvolle kampen met amper faciliteiten, is voor het eerst in jaren hevige sneeuw gevallen. UNICEF blijft oproepen de vluchtelingen over te brengen naar betere accomodatie op het vaste land

“Zonder behoorlijk onderkomen en warme kleding zijn met name jonge kinderen met dit weer in groot gevaar”, aldus Basil Rodriques, Gezondheidsadviseur van UNICEF in Oost-Europa. “Kinderen hebben over het algemeen minder vet en zijn daardoor kwetsbaarder bij kou. Ademhalingsproblemen en griep en longontsteking treffen hen heftiger.”

Slechte isolatie en overvolle bezetting maken de tenten bijzonder ongezond. Ziekten kunnen zich snel verspreiden. Volgens de WHO is het griepseizoen begonnen.

“Deze kinderen lopen, omdat ze gevlucht zijn, grotere gezondheidsrisico’s. De onzekerheid over hun toekomst en de langdurige en vertraagde asielprocedures verslechteren hun conditie”, zegt Rodriques.

UNICEF is hard bezig zo veel mogelijk vrouwen en kinderen in Servië, Kroatië, Macedonië en Slovenië warme kleding te geven. Daarnaast zijn bestaande opvangcentra voor kinderen en gezinnen geschikt gemaakt voor de winterkou.