UNICEF: weeskinderen geëvacueerd uit Oost-Aleppo

19 december 2016

Amman/Den Haag, 19 december 2015 “Vanmorgen zijn alle 47 weeskinderen die vast zaten in een weeshuis in Oost-Aleppo via een evacuatie in veiligheid gebracht”, zegt Geert Cappelaere, directeur van UNICEF Midden Oosten. “Sommigen van hen waren in kritieke toestand door verwondingen en uitdroging.”

“De evacuatie van deze weeskinderen, samen met duizenden andere kinderen uit Oost-Aleppo in de afgelopen dagen is een sprankje van hoop middenin de grimmige realiteit voor de kinderen van Syrië. Hun veilige vertrek getuigt van de niet aflatende inspanningen van hulpverleners ter plekke, die dag en nacht werken voor kinderen en hun families.

“UNICEF helpt samen met partnerorganisaties bij het herenigen van de recent geëvacueerde kinderen met hun families. We verstrekken de noodzakelijke medische zorg en winterkleding.

“Veel kwetsbare kinderen – waaronder andere weeskinderen en kinderen die gescheiden zijn van hun families – blijven achter in Oost-Aleppo en hebben onmiddellijk bescherming nodig. UNICEF herinnert alle partijen aan hun verplichtingen om kinderen te beschermen waar ze ook zijn.

“Het conflict in Syrië nadert zijn zesde jaar. Het conflict doet miljoenen mensen op de vlucht slaan, haalt families uit elkaar en ontneemt kinderen de basis om te overleven – en hun kindertijd.

“We roepen alle partijen in het conflict op om direct te streven naar een politieke oplossing van deze oorlog. De levens van miljoenen kinderen zijn ervan afhankelijk.”