Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF roept op om alle achtergebleven kinderen in het Calais kamp direct te beschermen

27 oktober 2016

Statement van UNICEF Frankrijk en UNICEF Groot-Brittannië

UNICEF maakt zich grote zorgen over de kinderen die afgelopen nacht noodgedwongen buiten moesten slapen in het vluchtelingenkamp bij Calais dat deze week is ontmanteld. Berichten in de media over kinderen in het kamp die worden afgevoerd door de politie omdat ze geen registratiebandje dragen, zijn ronduit schokkend.

De Britse en Franse regeringen hebben toegezegd dat de kinderen zouden worden beschermd tijdens de ontruiming en ontmanteling van het kamp. Maar nu is de situatie in Calais voor sommige kinderen juist gevaarlijker dan ooit.

Gisteren waren in het vluchtelingenkamp lange rijen voor registratie. Tientallen kinderen lukte het echter niet om zich te registreren en een officieel registratiebandje van de autoriteiten te bemachtigen voordat de registratie sloot. Zonder deze registratie zijn kinderen juist extra kwetsbaar voor mensenhandelaren en mensensmokkelaars. Daarbij lopen ze zonder voedsel, onderdak en welke vorm van opvang dan ook, groot gevaar.

UNICEF dringt er bij de autoriteiten nogmaals op aan dat de bescherming van alle kinderen vanaf nu wordt gegarandeerd en hun belang voorop staat. Na zoveel vooruitgang te hebben geboekt om hen in veiligheid te brengen, zou het onacceptabel zijn als deze kinderen nu aan hun lot worden overgelaten.