UNICEF levert water aan gezinnen in frontlinie Mosul

21 oktober 2016

ERBIL – DEN HAAG, 21 oktober 2016 - UNICEF is er in geslaagd om schoon water te leveren aan gezinnen in Al Houd, een stadje net ten zuiden van Mosul in Irak, dat twee dagen eerder werd heroverd door de Iraakse veiligheidstroepen. Door het conflict kunnen veel gezinnen geen kant op.

Kinderen zijn in de afgelopen weken ziek geworden nadat ze geen andere mogelijkheden zagen water uit de rivier te drinken. Ondanks slechte wegen en de nabijheid van de frontlinie, slaagden UNICEF en een lokale partner er in genoeg schoon water, emmers en zeep te leveren om 1.500 families voor een week te voorzien.

"We zijn erin geslaagd om 3000 kinderen en hun families die slachtoffers zijn van het verschrikkelijke conflict te helpen," zegt Peter Hawkins, UNICEF directeur Irak. "Dat lijkt misschien een kleine prestatie, maar het is er een die een week rust zal brengen voor de kinderen en families die al zoveel hebben geleden."

Zoals de familie van Zainab. Zij ontvluchte Al Houd met haar vier dochters twee dagen voor de Iraakse veiligheidstroepen de stad bereikten. Zainab en haar familie leefden meer dan twee jaar onder het bewind van ISIS. Voor haar kan toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen het verschil maken tussen terugkeren naar haar stad of leven in een kamp. "Ik wil naar huis, naar mijn familie. Mijn gezin heeft kleding nodig en de kinderen moeten terug naar school", zegt ze.

Toen ISIS het stadje overnam eisten ze Zainab's huis op om het als kantoor te gebruiken. Ze woonde met haar kinderen bij familieleden, maar voelde zich nooit veilig. "We waren bang, hadden honger en een tekort aan alles. Ik was bang dat ze mijn vier dochters zouden meenemen, zoals ze deden in andere dorpen,” zegt ze, terwijl ze een beschermende arm om haar jonge dochters heen slaat. "Mijn zoon is pas zes jaar oud, dus hij is niet meegenomen, maar oudere jongens werden gerekruteerd of getraind als informant door de partijen in het conflict," zegt Zainab.

UNICEF zorgt voor water en sanitaire voorzieningen en heeft noodvaccinatie- en psychosociale teams klaarstaan om kinderen die dringend hulp nodig hebben te bereiken. Daarnaast is UNICEF bezig met het creëren van kindvriendelijke ruimtes in kampen die worden opgezet voor de mensen die ontheemd zijn door het conflict. "Veel van deze kinderen zijn in shock. Wat ze nu nodig hebben is een veilige ruimte om te spelen, te leren en hun leven weer op te pakken”, zegt Peter Hawkins.

UNICEF inventariseert op dit moment de behoeften van de kinderen en families in de hele stad Al Houd, zodat ook hulp op de langere termijn kan worden gerealiseerd. Ondertussen wordt schoon water, douches en toiletten verzorgd voor hen die deze hulp het hardst nodig hebben. Dankzij eerder klaargezette voorraden kan levensreddende noodhulp de getroffen kinderen en gezinnen snel bereiken.