UNICEF: Bescherm kinderen tijdens operatie Mosul

18 oktober 2016

Bagdad - Den Haag, 18 oktober 2016 – Ruim een half miljoen kinderen en hun families lopen de komende weken extreme risico’s bij de strijd rond de noord-Irakese stad Mosul, zo waarschuwt UNICEF.

“De kinderen van Mosul hebben de afgelopen twee jaar al heel veel geleden. Velen zijn ontheemd, zitten vast tussen de gevechtslinies of zijn gevangen in het geweld,” zei Peter Hawkins, directeur UNICEF Irak.

UNICEF heeft op dit moment genoeg water, douches, toiletten en emmers en zeep klaarstaan voor meer dan 150.000 mensen. In de komende weken wil UNICEF meer dan 350.000 mensen bereiken. Mobiele teams staan klaar om kinderen met zwaar lichamelijk letsel en psychische trauma’s te helpen.

Foto: Iraakse vrouwen en kinderen verdreven uit Mosul krijgen voedsel in het Debaga kamp in Erbil (3 oktober 2016).

Daarnaast staan ruim vijftig teams in de startblokken om samen met het Ministerie van Gezondheid te starten met een vaccinatiecampagne tegen ziektes als polio en mazelen.

“We werken onafgebroken door om de kinderen, waar ze zich ook bevinden, te bereiken.” aldus Peter Hawkins.

UNICEF roept alle partijen die betrokken zijn bij het conflict op om kinderen te beschermen en het internationaal humanitair recht te respecteren. Kinderen en hun families mogen niet het slachtoffer worden van deze periode van intensief geweld.