UNICEF: Race tegen de klok om ziekten in Haïti te voorkomen

9 oktober 2016

PORT-AU-PRINCE/NEW YORK, 9 oktober 2016 – Met de start van het regenseizoen in Haïti en na orkaan Matthew, slaat UNICEF alarm vanwege het gevaar van ziekten voor kinderen in de zwaarst getroffen regio’s.

"Elke dag die voorbijgaat, verhoogt de kans op cholera. Het is een race tegen de tijd om deze kinderen te helpen," zegt Marc Vincent directeur UNICEF Haïti. "Overgelopen rivieren, stilstaand water en dode mensen en dieren zijn broedplaatsen voor ziekten die door water worden overgebracht."

Diarree was al een van de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen onder de vijf jaar en Haïti had al een van de hoogste percentages aan cholera in de wereld. Voor de orkaan had slechts een op de drie mensen in Haïti toegang tot goede toiletten en minder dan drie op de vijf tot schoon water. Op het platteland was dat nog minder. Sinds 2010 stierven bijna 10.000 mensen aan cholera. Dit jaar zijn meer dan 27.000 verdachte gevallen gemeld, in een op de drie gevallen ging het naar schatting om kinderen.

Sinds de cholera uitbraak in 2010 strijdt UNICEF in samenwerking met de Haïtiaanse regering en verschillende partners tegen door water overgebrachte ziekten zoals cholera. Dat doet UNICEF door het verbeteren van de toegang tot water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg voor kinderen en hun families en door snelle respons bij choleragevallen.

Sinds 2010 heeft UNICEF meer dan duizend hulpposten en behandelunits in gebieden met een hoog risico opgezet of gesteund, waar bijna 140.000 verdachte gevallen werden behandeld. In juni en juli van dit jaar alleen al heeft UNICEF gereageerd op meer dan duizend cholera waarschuwingen in alle tien departementen van het land.

Met de verwoestende gevolgen van de orkaan op dit toch al kwetsbare systeem, pakt UNICEF de dringende behoefte aan schoon water en sanitaire voorzieningen verder op. Met onder meer waterzuiveringstabletten, de behandeling van collectieve waterbronnen en de plaatsing van toiletten in tijdelijke onderkomens.

Naast de waterzuiveringproducten die al waren geleverd voor de orkaan, kwam afgelopen donderdag een eerste truck met waterzuiveringstabletten en watertanks aan in Les Cayes. Zes vrachtwagens met water vertrokken gisteren naar Les Cayes en Jeremie. Voor het ziekenhuis van Les Cayes is een wateropslag beschikbaar gemaakt. Meer watercontainers zijn op weg naar de getroffen gebieden om te worden gebruikt in de huisvesting van ontheemde gezinnen.

Afgelopen vrijdag lande een gecharterd vrachtvliegtuig met tonnen aan humanitaire hulpgoederen in Port-au-Prince, afkomstig van UNICEF Latijns-Amerika en het Caribische gebied. De lading bestond uit onder meer sanitaire voorzieningen, zeep, zuiveringstabletten, educatieve kits voor de vroege ontwikkeling van kinderen en medische apparatuur.