Meisjes besteden 160 miljoen uur meer aan huishouden dan jongens

7 oktober 2016

New York / Den Haag, 7 oktober, 2016 - Meisjes van 5 tot 14 jaar besteden 40 procent meer tijd aan onbetaald huishouden dan jongens van diezelfde leeftijd. Dat blijkt uit het rapport dat UNICEF heeft uitgebracht voor Internationale Wereldmeisjesdag op 11 oktober. Uit data blijkt dat de ongelijke verhouding al op vroege leeftijd aanwezig is. Meisjes tussen de 5 en 9 jaar spenderen 30 procent meer tijd aan huishouden dan jongens. Het percentage stijgt als de meisjes ouder worden, 10 tot 14 jarige meisjes besteden 50 procent meer tijd aan huishouden dan jongens. Dat is per dag 120 miljoen uur meer dan de jongens.

“De last van al dat onbetaalde huishouden begint al vroeg in de kindertijd en wordt doorgaans groter naarmate meisjes ouder worden,” zegt UNICEFs gender expert Anju Malhorta. “Als gevolg daarvan missen meisjes belangrijke mogelijkheden om te leren, groeien en plezier te hebben. Deze ongelijke verdeling van werken houdt geslachtstereotypen aan en belemmerd meerdere generaties van vrouwen en meisjes.”

Het rapport merkt op dat het werk van meisjes vaak niet wordt gewaardeerd. Te vaak moeten meisjes de taken en verantwoordelijkheden van ouderen uitvoeren. De taak om te zorgen voor familieleden, waaronder andere kinderen, wordt vaak door meisjes uitgevoerd. De tijd die meisjes moeten vrijmaken voor huishouden zorgt ervoor dat ze minder tijd hebben om te spelen, omgaan met vrienden en leren.

Het onderzoek vond ook dat:

  • In Zuid-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Amerika besteden meisjes tussen de 10 en 14 jaar dubbel zo veel tijd aan huishouden vergeleken met jongens.
  • De landen waar het grootste verschil tussen de hoeveelheid tijd dat meisjes en jongens spenderen aan huishouden zijn: Burkina Faso, Jemen en Somalië.
  • 10 tot 14 jarige meisjes uit Somalië spenderen gemiddeld het meeste tijd aan huishouden, 26 uur per week.

“Het kwantificeren van wat meisjes moeten doorstaan, is de belangrijke eerste stap die genomen moet worden om het Duurzame Ontwikkelingsplan voor beide geslachten gelijk te krijgen. Dit plan heeft impact op alle 1,1 miljard meisjes op de wereld,” zegt UNICEFs expert data analytics Attila Hancioglu.

Het rapport ‘Harnessing the Power of Data for Girls: Taking stock and looking ahead to 2030’ vermeldt dat de data voor twee derde van de 44 meisjes-gerelateerde indicatoren voor het Duurzame Ontwikkelingsplan (SDG’s) erg beperkte of slechte informatie bevat. Naast het uitvoeren van huishoudelijke klussen, geeft het rapport ook data weer met betrekking tot meisjes-gerelateerde problemen zoals geweld, kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis en onderwijs. Het waarmaken van het Duurzame Ontwikkelingsplan is niet alleen bevorderlijk voor meisjes zelf, maar kan ook een positieve invloed hebben op economische groei, vrede en het verminderen van armoede.