Half miljoen kinderen bedreigd door schade orkaan Matthew

7 oktober 2016

Circa 500.000 kinderen leven in de gebieden in Haïti die het heftigst getroffen zijn door orkaan Matthew. Tot wel 80 procent van de huizen in het zuiden van Haïti zijn beschadigd. Bijna 16.000 mensen verblijven in noodlocaties. Enorme overstromingen hebben medische voorzieningen beschadigd. Er is gebrek aan veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Dat rapporteert een team van UNICEF dat Les Cayes bereikte, een van de ernstigst getroffen gebieden in de Grand South.

Meer foto's en filmbeeld beschikbaar via http://weshare.unicef.org/Package/2AMZIFM2233

“Haïti is kwetsbaar: het is een straatarm land dat nu weer getroffen is door een zware natuurramp”, zegt Esther van der Woerdt, noodhulpcoördinator voor UNICEF Nederland, die na de aardbeving enige jaren in Haïti werkte. “We maken ons ernstig zorgen over de kinderen die nu geen dak boven hun hoofd hebben, risico lopen op cholera en andere bedreigende ziektes door de ramp.”

UNICEF had samen met de lokale autoriteiten noodhulp klaar staan om 10.000 mensen te bereiken. Extra voorzieningen om een cholera uitbraak te voorkomen, zoals waterzuiveringstabletten en sanitaire noodvoorzieningen, zijn uitgedeeld in de meest getroffen gebieden in het westen van Haïti, evenals plastic zeilen. Aanvullende noodhulp wordt op dit moment aangevoerd.

Ook drie dagen na de storm blijft het onduidelijk hoeveel kinderen zijn omgekomen door de orkaan, doordat het gebied erg moeilijk toegankelijk blijft. UNICEF is met helikopters op onderzoek uit in de zwaarst getroffen delen van het land. Lokale experts schatten in dat tenminste 5 miljoen dollar nodig is om op korte termijn genoeg hulp te bieden aan getroffen kinderen.