Groeiend aantal kinderen in Zimbabwe in nood door El Niño

22 september 2016

In Zimbabwe nemen de gevolgen van El Nio voor kinderen ernstige gevolgen aan. Uit data van UNICEF blijkt dat, vergeleken met het jaar 2015, er een forse toename is in het aantal kinderen dat hulp nodig heeft om te overleven. Door toegenomen migratie, met name in het zuiden, laten ouders de zorgen voor hun kinderen over aan de grotere broers of zussen of aan grootouders. Dit leidt tot een toename in seksueel misbruik, uitbuiting, verwaarlozing en kinderarbeid. Al meer dan 7.000 van dit soort gevallen zijn gerapporteerd in het eerste half jaar van 2016. In 2015 waren dat in totaal 3.000 gevallen. Astrid van Vonderen bezocht namens UNICEF Nederland afgelopen week Zimbabwe en zag met eigen ogen de extreme gevolgen van de droogte op de levens van vele kinderen.

Foto’s en video’s zijn in de volgende link te downloadenhttp://uni.cf/2dfW1fa

Zimbabwe en andere Zuid-Afrikaanse landen zitten in het midden van een extreme droogte met zorgwekkende gevolgen. Mislukte oogsten en opgedroogde bronnen van levensonderhoud, zoals water, zorgen ervoor dat ongeveer 4 miljoen mensen, waarvan 1,7 miljoen kinderen, noodhulp nodig hebben. Ongeveer 90.000 kinderen hebben dringend hulp nodig om ondervoeding tegen te gaan.

Veel hulp was ook nodig om kinderen naar school te laten gaan. Alleen al in de eerste helft van 2016 hadden 12.000 kinderen daarvoor hulp nodig, in 2015 waren dat er 2.000. Veel kinderen zijn hun scholen duizenden dollars schuldig vanwege onbetaalde rekeningen. Scholen houden diploma’s achter als een vorm van borg. Het aantal kinderen dat stopt met school om geld te gaan verdienen in de prostitutie of in illegale mijnen neemt toe.

“Vanwege de mislukte oogst moeten gezinnen de wrede keuze maken tussen het kopen van eten en het betalen voor onderwijs en schoolboeken,” zegt Astrid van Vonderen van UNICEF Nederland. “Gezinnen zullen altijd kiezen voor het kopen van eten. Maar dit zijn keuzes die niemand zou moeten maken en wij maken ons grote zorgen om de gevolgen dat het zal hebben voor de lange termijn ontwikkelingen van de kinderen.”

Samen met de overheid en NGO partners helpt UNICEF kinderen met ondervoeding, het voorzien van schoon water, het leveren van medische hulpmiddelen, het voorzien van sociale uitkeringen voor arme huishoudens en de garantie dat kwetsbare kinderen de benodigde hulp krijgen. Een grote zorg is ook dat veel mensen met hiv/aids door gebrek aan voedsel stoppen met de voorgeschreven antiretrovirale therapie, waardoor de verspreiding van de ziekte weer kan toenemen.