UNICEF: Hulp gaat door ondanks aanval op humanitair konvooi in noordoosten Nigeria

3 augustus 2016

Abuja, Nigeria, 30 juli 2016 - UNICEF blijft hulp bieden aan miljoenen kinderen die slachtoffer zijn van het conflict in het noordoosten van Nigeria, ondanks de aanval van afgelopen donderdag op een humanitair konvooi. Bij de aanval raakte een UNICEF medewerker gewond. Reizen van VN-personeel door gebieden met een hoog risico zijn tijdelijk opgeschort. Desondanks is UNICEF van plan de hulp in de staat Borno op te schalen. Dit gebied is het zwaarst getroffen door het conflict met Boko Haram. Door de vernietiging van voedselvoorraden, gezondheidszorg en watervoorzieningen staat een humanitaire ramp op het punt zich te voltrekken.

"We werken op volle sterkte in de hoofdstad Maiduguri van de staat Borno", benadrukte Jean Gough, directeur van UNICEF Nigeria. "We blijven aandringen op grotere inspanningen om de meer dan twee miljoen mensen te helpen die dringend humanitaire hulp nodig hebben. We kunnen niet toestaan dat deze harteloze aanval ons daarvan afleidt."

244.000 Kinderen in de staat Borno lijden aan acute ondervoeding. Als ze niet worden behandeld, zal één op de vijf van deze kinderen sterven. UNICEF heeft donoren en humanitaire organisaties opgeroepen de hulp te vergroten aan de staat Borno.

Voor de aanval was de veiligheidssituatie in verschillende gebieden verbeterd, waardoor de hulpverlening op gang kon komen. UNICEF heeft 56.000 kinderen behandeld voor ondervoeding in de drie staten in het noordoosten van Nigeria die door het conflict zijn getroffen. Aan twee miljoen mensen is gezondheidszorg verstrekt en een kwart miljoen mensen hebben betere toegang gekregen tot schoon water. Meer dan 200.000 kinderen konden terug naar school.

"Onze teams vonden mensen die zich op de rand van een ramp bevinden", zegt Jean Gough. "Het geweld heeft de landbouw en markten verstoord en voedselvoorraden vernield. Gezondheid- en watervoorzieningen zijn beschadigd of vernietigd. We moeten absoluut hulp bieden aan meer van deze gemeenschappen. "

Aan het begin van het jaar vroeg UNICEF om 55 miljoen dollar voor de hulpverlening in het noordoosten van Nigeria, daarvan is 23 miljoen ontvangen.