UNICEF levert noodhulp aan overlevenden van aardbeving in Ecuador

18 april 2016

UNICEF leverde vandaag 20.000 waterzuiveringstabletten in Pedernales, het gebied dat het zwaarst getroffen werd door de aardbeving die Ecuador gisteren raakte. Ondertussen maakt een UNICEF team een stand van zaken op van de gevolgen van de aardbeving voor de kinderen in de getroffen regio.

Minstens 250 mensen zijn tot nu toe omgekomen en meer dan 2.500 mensen raakten gewond. De schade is het zwaarst in Pedernales, Chone, Muisne, Bahía de Caráquez, Manta, Portoviejo, Esmeraldas en Guayaquil wat de regering ertoe aanzet om een ​​noodtoestand uit te roepen.

Samen met partners gaat UNICEF de komende dagen zorgen voor de distributie van water en sanitaire voorzieningen. Daarnaast richt UNICEF zich op de bescherming van kinderen die in de chaos gescheiden werden van hun families en het verstrekken van psychosociale hulp. Vervolgens zal de kinderrechtenorganisatie zich richten op het leveren van schoolmateriaal en tenten als tijdelijk schoolgebouw.

“Onze eerste prioriteit is het voorkomen van de verspreiding van ziekten”, legt Marieke Roelfsema uit, noodhulpcoördinator van UNICEF Nederland. “Het zo snel mogelijk weer opstarten van de scholen is daarna van enorm belang om kinderen, die enorm geschrokken zijn door deze enorme aardbeving. Ze hebben een veilige plek nodig, zodat ze niet gaan spelen in gebouwen die door de aardschok op instorten staan. De dagelijkse lessen geven deze kinderen, wiens wereld is opgeschud, snel weer structuur en daginvulling.”

UNICEF vraagt 1 miljoen dollar om in de meest dringende noden van de door de aardbeving getroffen kinderen te kunnen voorzien.