UNICEF vindt nieuwe Koningin van de Jeugd in Rheden

2 april 2016

Arnhem, 2 april 2016 - Wiam Abdelnour (16) uit Rheden is de nieuwe Koningin van de Jeugd. Zij was de beste spreker bij het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi, dat vandaag werd gehouden in het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Zo’n 300 jongeren debatteerden vandaag over kinderrechten tijdens het grootste debattoernooi voor jonge scholieren in Nederland. Op Kleine Prinsjesdag op 16 september, de vrijdag voor Prinsjesdag, gaan de winnende debatteams in debat met Tweede Kamerleden. De nieuwe Koningin van de Jeugd houdt dan in de Ridderzaal een zelfgeschreven troonrede over kinderrechten voor Kamerleden en bewindslieden.

Wiam Abdelnour: “geen kind mag gediscrimineerd worden”

In haar speech sneed de kersverse Koningin Wiam Abdelnour het thema ‘discriminatie’ aan. “Er is nog steeds veel discriminatie in Nederland en veel kinderen worden gepest. Als je gediscrimineerd wordt, besef je dan: dit verdien ik niet. Ieder kind is net zo goed als ieder ander”. Als Koningin van de Jeugd wil Wiam langsgaan bij kinderen die zich gediscrimineerd voelen en bij politici om het probleem van discriminatie aan te kaarten. Daarnaast wil Wiam zich als Koningin van de Jeugd inspannen voor kinderen in asielzoekerscentra. De nieuwe Koningin van de Jeugd werd gekroond door de vorige Koning van de Jeugd, Stijn Harder.

 

Naast de verkiezing van de Koningin van de Jeugd debatteerden ongeveer driehonderd jonge scholieren vandaag over kinderrechten. Stellingen gingen over een verbod op snoepreclames en de rechten van gevluchte kinderen in Nederland. Tussen de 60 debatteams uit het hele land ging het er vandaag bevlogen aan toe. Tientallen vrijwilligers jureerden de vele debatten. Zij wezen de acht beste scholen aan:

  • Den Bosch, Stedelijk Gymnasium Team 1
  • Gouda, Coornhert Gymnasium Team 1
  • Amsterdam, Vossius Gymnasium Team 1
  • Papendrecht, Willem de Zwijger College Team 2
  • Arnhem, Stedelijk Gymnasium Team 2
  • Venray, Raayland College
  • Haarlem, Mendelcollege Team 1
  • Bergschenhoek, Wolfert Lyceum

Deze debatteams krijgen een debattraining aangeboden en mogen op 16 september tijdens Kleine Prinsjesdag in de Ridderzaal in debat met Kamerleden. Door mee te doen aan het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi en de Verkiezing van de Koningin van de Jeugd leren kinderen hun mening te verwoorden. Dat is een van de belangrijkste rechten uit het VN-Kinderrechtenverdrag. UNICEF Nederland organiseert het debattoernooi samen met de Stichting Nederlands Debat Instituut. Met circa 300 deelnemers is dit het grootste debattoernooi voor jonge middelbare scholieren.

Meer informatie of beeldmateriaal:

Mariette van Schaik, persvoorlichting a.i. UNICEF Nederland, mvanschaik@unicef.nl

Foto: Koningin van de Jeugd 2016 Wiam Abdelnour wordt gekroond door Stijn Harder, Koning van de Jeugd 2015. Credits: UNICEF/Marco de Swart

Over UNICEF

UNICEF zorgt voor een betere wereld voor kinderen, in het bijzonder voor kinderen die het meest kwetsbaar zijn. Samen met onze partners werken we in 190 landen en gebieden en geven we kinderen de kans te overleven en zich te ontwikkelen. Omdat wij vinden dat elk kind kind moet kunnen zijn.