Koning van de jeugd neemt afscheid op UNICEF Kinderrechten Debattoernooi

2 april 2016

DEN HAAG, 2 april 2016 - Stijn Harder (16) uit Bloemendaal neemt vandaag tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi in Arnhem afscheid als Koning van de Jeugd.Hij vroeg een jaar lang aandacht voor kinderrechten in Nederland. Zo kwam hij in zijn troonrede van de jeugd op voor kinderen op de vlucht en sprak hij over jeugdarmoede op partijcongressen en bijeenkomsten van politici en bestuurders. Stijn roept de nieuwe Koning(in) die vandaag wordt gekozen op om vooral door te zetten. “Volwassenen zijn moeilijker mee te krijgen dan kinderen en de jeugd doet er toe”, aldus Stijn Harder.

Stijn Harder: “Volwassenen moeten leren om meer naar kinderen te luisteren”

De Koning van de Jeugd sprak met politici en bestuurders, maar ontmoette ook kinderen die verblijven in een asielzoekerscentrum. “Ik kreeg staande ovaties, maar wie heeft verantwoordelijkheid genomen voor jeugdige vluchtelingen of voor het beëindigen van jeugdarmoede in ons rijke land? Wie van de politici en bestuurders heeft meer gedaan dan twitteren over mijn speech? Volwassenen moeten volledige verantwoordelijkheid nemen voor hun handtekening onder het VN-Kinderrechtenverdrag”, zegt Stijn Harder.

Grootste debattoernooi voor scholieren in Nederland

De verkiezing van de nieuwe Koning(in) van de Jeugd vindt plaats tijdens het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Via de sprekerswedstrijd wordt de beste en meest bevlogen Koning(in) van de Jeugd gekozen om een jaar lang de jongeren van Nederland een stem te geven. Naast de verkiezing van de Koning(in) van de jeugd gaan zestig debatteams van scholen uit heel Nederland met elkaar in debat over onderwerpen die voor kinderen van belang zijn, zoals een verbod op snoepreclames en de rechten van gevluchte kinderen in Nederland.

"Tijdens dit debat leren kinderen over hun rechten en oefenen ze met hun recht om hun mening te uiten", zegt Sasja Bökkerink, hoofd Kinderrechten van UNICEF Nederland. Met circa 300 deelnemers is dit het grootste debattoernooi voor jonge middelbare scholieren in Nederland. De acht winnende debatteams gaan op 16 september op Kleine Prinsjesdag in debat met Tweede Kamerleden in de Ridderzaal in Den Haag.

Kinderen hebben het recht hun mening te geven, dat is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi wordt elk jaar georganiseerd, in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut. Het doel is kinderen bewust te maken van hun recht op participatie en te leren over kinderrechten, zodat zij daar beter voor kunnen opkomen.

Noot voor de redactie:

Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi vindt plaats op 2 april van 11:00 tot 16:00 uur in het Stedelijk Gymnasium Arnhem, Thorbeckelaan 17, Arnhem

Koning van de Jeugd Stijn Harder zal tijdens het debattoernooi terugblikken op zijn Koningschap. Op de website publiceren we de 10 lessen van Stijn. Die vindt u op: www.unicef.nl/debattoernooi

Wilt u het debattoernooi bijwonen, een interview met de scheidende Koning van de Jeugd of foto’s ontvangen van hem en de nieuw gekozen Koning(in) van de Jeugd en de winnende debatteams? Dat kan! Neem contact op met: Mariëtte Schaik, persvoorlichter a.i. UNICEF Nederland, telnr. 085 2010 979 of mvanschaik@unicef.nl