UNICEF: EU-Turkije akkoord over vluchtelingen en migranten brengt kinderen in gevaar

23 maart 2016

Het nieuwe akkoord tussen EU en Turkije gaat niet in op de dringende humanitaire noodsituatie van de 19.000 vluchtelingen- en migrantenkinderen die zijn gestrand in Griekenland. UNICEF spreekt vandaag haar zorg uit over deze lacune in de overeenkomst die deze week in werking treedt.

Van alle vluchtelingen en migranten in Griekenland is 40% kind. Geschat wordt dat 10% van deze kinderen alleen reist. UNICEF waarschuwt dat het nieuwe akkoord kinderen en families kan dwingen om andere gevaarlijkere routes te nemen zoals de route over de Middellandse Zee.

UNICEF verwelkomt het besluit van EU-leiders om de asielaanvraag van iedere gevluchte persoon individueel te behandelen en niet te werken aan collectieve uitzettingen en andere maatregelen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen.

UNICEF dringt er aan de volgende maatregelen te nemen:

  • Alleenreizende kinderen en kinderen die gescheiden zijn van ouders en familie moeten worden geïdentificeerd en hebben recht op beschermde zorg in plaats van detentie. Zij hebben het recht om gehoord te worden. Bij iedere beslissing inzake asielprocedure, inclusief terugkeer, en opvang moeten de belangen van kinderen centraal staan.
  • Kind- en gezinsondersteunende diensten zoals kindvriendelijke ruimtes en veilige moeder- en babyruimtes moeten snel worden uitgebreid binnen de speciale Blue Dots opvangcentra.
  • Kinderen die gedurende langere tijd zijn gestrand in Griekenland hebben recht op de gebruikelijke basisvoorzieningen, zoals noodonderwijs. Veel kinderen zijn enkele maanden niet naar school geweest en zijn zelfs al gebaat bij een vorm van korte termijn onderwijs.
  • Om ziekte-uitbraken bij kinderen te voorkomen, moet er dringend aandacht worden besteed aan het vaccineren van vluchtelingen- en migrantenkinderen. Dit is extra urgent geworden nu velen al wekenlang in onhygiënische omstandigheden leven. Een eerste stap bevat in ieder geval het vaccineren tegen mazelen, polio en pneumokokkeninfecties.