UNICEF: meer dan 250.000 kinderen lijden onder gewapend conflict Colombia

21 maart 2016

Meer dan 250.000 kinderen hebben te lijden onder het conflict in Colombia tussen de regering en oppositiegroep FARC-EP, ondanks de vredesbesprekingen die inmiddels al drie jaar duren. Naar schatting 1000 kinderen zijn de afgelopen periode ingezet door gewapende groeperingen in de strijd. Dit zegt UNICEF in een vandaag uitgebracht rapport.

Beeldmateriaal is beschikbaar via: uni.cf/1Z5ksgj

 

Un013347

“Het is cruciaal om prioriteit te geven aan de belangen en bescherming van kinderen. Geen enkel kind in Colombia weet hoe het is om te leven in een land van vrede. Het is tijd om verder te gaan”, zegt Roberto de Bernardi, UNICEF-directeur in Colombia.

Het rapport ‘Childhood in the Time of War: Will the children of Colombia know peace at last?’ laat zien hoe het geweld blijft aanhouden tussen verschillende strijdende partijen en zo het leven van kinderen in gevaar brengen. Volgens de meest recente cijfers zijn:

  • meer dan 230.000 kinderen uit hun huis verdreven;
  • minstens 75 kinderen gedood en 180 gewond;
  • bijna 130 kinderen gedood of gewond door landmijnen en ontplofte munitie;
  • ten minste 180 kinderen slachtoffer van seksueel geweld;
  • 65 scholen beschadigd door gevechten of worden gebruikt voor militaire doeleinden;

40 procent van de kinderen tot 15 jaar in het conflictgebied gaat niet naar school. Zij zijn gestopt met school doordat ze moesten verhuizen vanwege het conflict, uit onzekerheid, uit angst gerekruteerd te worden door de strijdende partijen, dreiging van seksueel geweld en aanwezigheid van landmijnen. “Kinderen hebben psychologische hulp nodig”, aldus De Bernardi.

Door de vredesbesprekingen is de veiligheidssituatie in Colombia enigszins verbeterd, concludeert UNICEF. Het aantal kinderen, dat gewond raakte of werd gedood door landmijnen en ontplofte munitie, is tussen 2013 en 2015 gehalveerd. Het aantal ontheemde kinderen daalde met 40 procent.