UNICEF: vluchtelingenkinderen lijden ernstig onder grensbeperkingen

2 maart 2016

UNICEF waarschuwt voor de alarmerende situatie waarin vluchtelingenkinderen zich bevinden op grenspunten langs de Balkanroute. Met name in Macedonië en Griekeland zijn duizenden kinderen gestrand. In alle chaos slapen de kinderen noodgedwongen in de open lucht, nachten achtereen, waardoor ze ziek kunnen worden en het risico lopen misbruikt te worden.

Beeldmateriaal is beschikbaar via http://uni.cf/1Ob9UKV

Un010672

De bij de grens gestrande kinderen leven in erbarmelijke omstandigheden. Er is gebrek aan basisvoorzieningen zoals douches en goede voeding. Om elkaar niet kwijt te raken brengen kinderen vaak urenlang door naast transitcentra, terwijl hun ouders wachten op informatie over het vervolgen van hun reis.

“Ik zie kleine kinderen die vastzitten tussen twee hekken”, zegt Jesper Jensen, noodhulpcoördinator van UNICEF in Gevgelija, Macedonië. “Deze kinderen kunnen niet vooruit en niet meer terug. Ze hebben beschutting en rust nodig.”

Als gevolg van de toename van problemen bij de grenzen heeft UNICEF haar capaciteit in Macedonië uitgebreid. De kinderrechtenorganisatie zorgt voor drinkwater en sanitaire voorzieningen voor kinderen en baby’s. Ook verstrekt UNICEF spullen voor persoonlijke hygiëne en eten om kinderen en hun families te steunen in deze schrijnende omstandigheden.

UNICEF herhaalt de oproep voor een gecoördineerde aanpak door alle regeringen langs de belangrijkste routes en in de aankomstlanden. Geen enkel kind zou een nacht moeten doorbrengen zonder onderdak of toegang tot basisvoorzieningen.